OŠTRO OKO

EU zabrinuta oko neutralnosti interneta

27.11.2014 u 07:38

Bionic
Reading

Andrus Ansip, bivši premijer Estonije, ovaj mjesec je postao potpredsjednikom u EK zadužen za ostvarivanje jedinstvenog digitalnog tržišta. Industrija i potrošači bi, barem na ovom kontinentu, mogli odahnuti, jer je EU potpuno posvećena neutralnosti interneta i brižljivo će pratiti sve pružatelje internetskih usluga i vlade koji to žele oslabiti

Ansip je za Reuters izjavio kako je istinski zabrinut nekim od prijedloga zemalja koje žele pružateljima internetskih usluga omogućiti koliko-toliko utjecaja u brzini interneta za različite potrošače. 'Sav internetski promet se mora tretirati jednako. Internet mora ostati otvoren za svakoga', rekao je u razgovoru te dodao 'Predsjednik SAD-a je iskoristio naše riječi, riječi Europskog parlamenta u SAD-u'.

Uistinu, američki predsjednik Obama se u posljednje vrijeme posvetio neutralnosti interneta, riječima da nitko ne bi smio biti u 'sporoj prometnoj traci' ako ne može plaćati brži pristup. Time je u suštini ponovljen prijedlog iz EU, iako je po svoj prilici situacija ovdje mnogo bolja, ali daleko od savršene.

Andrus Ansip je svoju zabrinutost zapravo usmjerio primarno prema Italiji, koja želi pružateljima internetskih usluga omogućiti 'prostor za manevriranje', jer su servisi poput Netflixa, Skypea, Spotifyja i brojnih drugih 'drastično opteretili' kapacitet pružatelja usluga. 'Moguće je pružiti brži pristup - no ne nauštrb drugih', zaključio je Ansip.

Zanimljivo da se odmah po uključenju na novu poziciju Ansip osvrnuo i na problematiku Googlea u EU, naglasivši kako je potrebno pažljivo nadgledati rad kompanije iz Mountain Viewa.