BIOEKONOMIJA

EU nam donosi i tehnološki napredak, a pogledajte i kako

29.03.2014 u 20:03

Bionic
Reading

Pojam bioekonomija podrazumijeva proizvodnju obnovljivih bioloških resursa i njihovo pretvaranje, skupa s otpadnim materijalima, u proizvode s dodanom vrijednošću poput hrane, stočne hrane, bioproizvoda i bioenergije. EU se time marljivo bavi

Europska unija ima više projekata koji se trenutno bave ovim područjem. Evo koji su nam se svidjeli.


Nanotehnologija za izdržljivije baterije

Zahvaljujući novoj nanotehnologiji projekt Greenlion je uspio udvostručiti trajanje baterije na mobilnim uređajima i električnim vozilima čak i nakon što su baterije punjene po tisuću puta.

Uvjeti su, između ostalih, bili da ne koriste materijale koji imaju fluor, nisu topivi u vodi te da konačni proizvod stvara manje otpada.

Postigli su to zamjenom grafita koji se inače koristi u litij-ionskim baterijama i ima mali kapacitet punjenja, s optimiziranom verzijom koja sadrži germanij visokog kapaciteta. Tehnologija je prilagodljiva, jeftina i nisko energetska što je čini zelenijom i komercijalno održivom.

Koordinator projekta je Španjolska, a partneri su Irska, Italija, Njemačka, Španjolska, Austrija, Švicarska i Francuska.

Prehrana koja paše vašim genima

Potpuno mapiranje sekvence ljudskog genoma 2000. godine otvorilo je vrata mogućnosti stvaranja medicine po mjeri pojedinca, što uključuje i personaliziranu prehranu.

Razvilo se područje nutrigenomike, koje proučava odnos između hrane i gena, a mnogi su se ponadali kako će to radikalno promijeniti prehranu, u smislu da ćemo jesti više u skladu s osobnim genetskim profilom.

No, dosad se to nije dogodilo na komercijalnoj razini. Pokazalo se kako je povezivanje savjeta o prehrani s genetskim profilima teže no što se mislilo.

Europski projekt Food4Me okupio je skupinu stručnjaka koji prikupljaju i sistematiziraju ono što znamo o prehrani po mjeri pojedinca te istražuju mogućnosti primjene, kao i stavove potrošača prema tom području te pronalaze nove alate primjene. Rok je 2015. godina.


Tkanine budućnosti

Pojava novih visoko funkcionalnih vlakana i tkanina, upotreba tekstila u različitim područjima primjene (transport, medicina, elektronika za krajnje korisnike) i zahtjevi proizvodnje samo su neke od tema o kojima će se govoriti na Konferenciji o industrijskoj tehnologiji 2014. u Ateni od 9. do 11. travnja 2014.

Sudjelovat će inovativni startupovi, vodeće istraživačke organizacije, tehnički klasteri i drugi.