STROGI PRAVILNICI

EU ipak popustila - članice same biraju ograničenje interneta za mlade

18.12.2015 u 08:15

Bionic
Reading

EU je ovih dana donijela nove i strože pravilnike vezane uz zaštitu podataka. Iako je u zadnji trenutak sugeriran i dio koji je od mlađih od 16 godina tražio izričit pristanak roditelja, lobiranje internetskih divova i neslaganje nekih članica EU dovelo je do mogućnosti odabira ograničenja

Prema novim pravilnicima, kompanije koje se ne pridržavaju pravilnika o zaštiti podataka mogu dobiti kazne od čak četiri posto globalnog prometa. Kako je ranije bilo riječi, baš kako je u zadnji trenutak uskočio prijedlog za pravilnik o ograničenju na 16 godina starosti za korištenje internetskih servisa poput Facebooka, Instagrama - pa čak i e-maila, tako su u zadnji trenutak lobisti internetskih divova počeli davati jasne znakove EU da takve stvari predstavljaju veliki problem.

Pod novim pravilnikom, kompanije će morati imati posebne službenike zadužene za osiguravanje zaštite podataka, u slučaju da se obrađuju 'značajnu količinu podataka', uz niz drugih mjera kojima bi se trebali zaštititi potrošači, piše Financial Times.


Službene objave iz EU govore o 'snažnom kompromisu' o pravilniku, nakon četiri godine pregovora. Posebno se kontroverznim dijelom pokazao svježi prijedlog oko ograničenja internetskih servisa vezanih uz starosnu dob mladih pa je kompromis to da svaka zemlja članica ima pravo odlučiti hoće li to biti između 13 i 16 godina starosti.

U svakom slučaju, novi pravilnik čije je potpisivanje formalnost i koji na snagu stupa za kakve dvije godine, parlamentarci vide kao značajan korak naprijed za zaštitu potrošača i održavanje konkurentnosti među internetskim divovima.

Jan Philipp Albrecht, jedan od parlamentaraca koji je pomogao u izradi nacrta pravilnika izjavio je kako su strahovi velikih internetskih kompanija 'prenapuhani' i 'neopravdani', no čini se kako je njihovo lobiranje i pritisak ipak imao učinka.