EU REGULATIVE

Mlađi od 16 možda više neće smjeti koristiti Facebook, Instagram...

15.12.2015 u 14:03

Bionic
Reading

Zakoni i regulative vezani uz zaštitu podataka na internetu unutar EU bi mogli dovesti i do toga da mlađi od 16 godina trebaju dopuštenje roditelja kako bi koristili popularne servise poput Facebooka i Instagrama. Prema pisanju Financial Timesa, brojni tehnološki divovi (redom iz SAD-a) su se maksimalno angažirali oko lobiranja kontra takve moguće odluke EU regulatornih tijela

Nove predložene regulacije navode kako kompanije ne bi mogle raspolagati podacima mlađih od 16 godina bez izričitog dopuštenja roditelja, čime bi nastradao promet brojnih internetskih servisa. Jedan od službenika američke tehnološke grupe je izjavio kako bi aktiviranje takve zabrane dovelo do toga da 'milijuni klinaca i tinejdžera trebaju dopuštenje za korištenje internetskih servisa. To uključuje i e-mail račune, društvene mreže, ali i preuzimanje aplikacija'.


I dok pravila o zaštiti podataka u Bruxellesu niču još od 2012. godine, ovaj novi prijedlog je stigao baš u zadnji tren prije rasprave. Prema prijedlogu pravilnika, kompanije koje se ne pobrinu za zaštitu podataka na ovaj način mogu platiti i do četiri posto globalnog prometa kao kaznu. Ranije ograničenje je bilo na 13 godina, a za sada nije jasno hoće li proći ovaj prijedlog koji još više pomiče granicu.

Birokrati bi o prijedlozima trebali razgovarati već danas, a nikle su i peticije kontra implementacije novog pravilnika.