SVI ZNAKOVI SU TU

Elon Musk tvrdi: 'Naravno da Apple priprema vlastiti automobil'

13.01.2016 u 07:44

Bionic
Reading

Elon Musk, čelnik Tesla Motorsa, smatra kako je 'više nego očito' da se Apple sprema na značajniji ulazak u svijet automobila. Kada se zapošljava više od tisuću inženjera, teško da se može sakriti opći plan, vjeruje Musk

Usprkos tome, Tesla Motors se ne brine oko konkurencije. Musk smatra da će ulazak Applea na tržište električnih automobila zapravo pomoći u širenju zanimanja potrošača i jačanju tog tržišnog segmenta.

Musk je u listopadu prošle godine izjavio kako je Apple nešto poput 'Tesla groblja', kako su zapošljavali inženjere koji su dobili otkaz u Tesla Motorsu. U svježem intervjuu za BBC bacio je nešto manje otrovnih strelica nego u ranijim medijskim eksponiranjima.

Tesla, Nissan i BMW se posebno intenzivno natječu oko tržišta električnih automobila, a čini se kako će konkurencija u ovoj godini eksplodirati. Za sada tek Tesla Motors posluje s gubicima, za što analitičari krive fokus kompanije na luksuzna vozila. Stvari bi se mogle promijeniti otkrivanjem kompaktnog i jeftinijeg Modela 3, no za to valja čekati konac 2017. godine.


'Tesla Motors i dalje želi raditi najbolja moguća električna vozila, to je naš cilj, no istovremeno želimo pomagati i drugim kompanijama u razvoju vlastitih električnih automobila', izjavio je Musk za BBC. Njegova vizija je da vožnja ne postane 'nužnost' već hobi, zahvaljujući razvoju električnih i autonomnih vozila. Upravo ta dva segmenta Musk smatra ključnim inovacijama u industriji, praktički otkako je industrijske revolucije i razvoja proizvodnih linija.

'U budućnosti nitko neće kupiti vozilo ako nema mogućnost autonomne vožnje (...) upravljanje vozilom koje nema tu mogućnost dugoročno gledano slično je posjedovanju konja. Sentimentalne prirode i ne za svakodnevno korištenje', rekao je Musk.

Što se Applea i bivših Teslinih inženjera tiče, prema izvorima poznatim Wall Street Journalu, stvari bi 'u pogon' mogle krenuti 2019. godine.