NISU MISLILI

Ebay otkriva zašto vas nije ranije upozorio na hakere

27.05.2014 u 06:03

Bionic
Reading

U eBayu nisu svojih 145 milijuna korisnika obavijestili o cyber napadu koji je ugrozio njihove osobne podatke zato što su mislili kako su ti podaci sigurni

To je javno priznao globalni šef marketinga te tvrtke Devin Wenig, odbivši otkriti kad su prvi put otkrili da netko neovlašten ima pristup do korisničkih podataka, kao ni koliko im je vremena trenalo kako bi pripremili i objavili priopćenje u kojem od korisnika traže promjenu lozinki.


Wenig, prvi visoki dužnosnik eBaya koji je javno istupio nakon što je sigurnosni propust otkriven, rekao je kako dugo nisu vjerovali da su korisnički podaci ugroženi. No, kad su forenzičari ustanovili o čemu se radi, djelovali su brzo, ustvrdio je.

Tvrtka se našla na meti kritika i nezadovoljstva nakon što se otkrilo da se za napad znalo još krajem veljače, a obznanjen je tek tijekom svibnja. Pomoću zaposleničkih korisničkih računa, ukradeni su podaci poput kućnih adresa i adresa e-pošte, lozinki, brojeva telefona i datuma rođenja.

Zbog količine podataka kojom raspolaže, eBay se smatra 'zlatnom kokom' među hakerskim metama. Procjenjuje se kako bi šteta već mogla biti počinjena te kako bi ukradeni podaci mogli biti korišteni za napad na druge web servise.

U eBayu ostaju pri tvrdnji kako hakeri nisu imali pristup financijskim podacima te kako poduzimaju sve potrebne mjere predostrožnosti.

Izvor:Daily Mail