KAO, KREĆE SE

Dućan aplikacija za Windowse prešao tri milijarde posjeta

11.02.2016 u 14:33

Bionic
Reading

Otkako je Windows 10 stigao na tržište prošle godine, Windows trgovina aplikacijama zabilježila je više od tri milijarde posjeta, no Windows 8.x posjetitelji i dalje čine veći komad kolača od tih posjeta...

Ovi podaci su nedavno objavljeni na službenom blogu, zajedno s ostalim trendovima do veljače 2016. godine. Windows 10 je u siječnju prešao 200 milijuna instalacija, no trgovina aplikacijama usprkos svim posjetama jednostavno ne izaziva dovoljno developerske pažnje.

Veliki dio dostupnih aplikacija za popularne servise još uvijek razvija Microsoft u suradnji s ostalima, koji pak ne pridaju veliku pažnju računalima. Posvećenost mobilnom segmentu je danas sve po pitanju 'isplativosti' a s obzirom na katastrofalne rezultate Microsoftove mobilne platforme, jasno je zašto developeri idu u drugim pravcima.

Bilo kako bilo, stvari po pitanju trgovine aplikacijama ipak idu polako naprijed. U usporedbi s Windows 8.x instalacijama, Windows 10 možda ima manje posjetitelja u Storeu, no oni stvaraju 4,5 puta više prihoda od ovih ranijih, što možda znači da se negativna priča ipak polako mijenja.


Bez pretjeranog iznenađenja, Games segment bilježi 30 posto svih preuzimanja iz trgovine, a slijede 'Utilities & Tools' (15 posto) te 'Photos & Video' (nešto manje od 10 posto). Microsoft je objavio i određene projekcije koje će developeri itekako znati cijeniti - posebno ako ih zanimaju popularnije kategorije u Windows Storeu.