TEHNO SAVJET

Dovedite svoj Gmail u red uz ove jednostavne trikove

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 06.10.2017 08:29
  • Objavljeno 06.10.2017 u 08:04
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Googleov poznati servis za elektroničku poštu omiljen je i raširen alat koji iz dana u dan koristi sve veći broj ljudi. Žalosno je, doduše, što snalaženje u njemu ponekad nije baš prejednostavno

Gmail je u jedan od onih alata koji se dodatno zakompliciraju čim dođe do malo veće gužve. Nakon što smo ga godinu dana koristili kao glavni kaslić za email i napunili ga porukama, preglednost i čitkost mu je prilično pala. Na našu sreću postoji nekoliko Gmail značajki koje nam mogu olakšati svakodnevno kopanje po kaslićima. 

Gmail je danas dostupan na baš svemu

Gmail je danas dostupan na baš svemu

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pregledajte sve poruke jednog pošiljatelja

Na raspolaganju vam je nekoliko metoda sortiranja poruka jednog pošiljatelja. Prva funkcionira najbolje ako ste od te osobe poruku dobili tek nedavno. Prvo što trebate napraviti je otići u svoj Inbox i u otvorenoj poruci držati miš iznad imena pošiljatelja. Ako ne trzate mišem, dobit ćete kvadratić s dijalogom. Na njegovom dnu vidjet ćete sivu poveznicu 'Emails'. Ako ju kliknete dobit ćete popis svih poruka koje vam je taj pošiljatelj poslao.

Što ako otvorite Inbox i u njemu ne vidite pošiljatelja kojeg tražite? Ne brinite. Sve što trebate napraviti je pretražiti ga pomoću dijaloga na gornjem dijelu ekrana (dio sa povećalom). Nakon što ga pronađete, kliknite na na bilo koju poruku i učinite istu stvar koju smo objasnili na početku paragrafa: držite miš iznad imena, pričekajte kvadratić s dijalogom i klikntite na Emails.

gmail android mobitel pametni telefon

gmail android mobitel pametni telefon

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pogledajte sve poruke bilo kojeg pošiljatelja

Kako pronaći poruke osobe čijeg se imena ne sjećate? Pogledate li polje za pretragu, na desnoj ćete strani vidjeti mali trokutić okrenut prema dolje. Kada kliknete na nju vidjet ćete kvadratić na kojem piše Show Search Options. Nakon što kliknete na trokut vidjet ćete opcije za pretraživanje poruka.

U njima je moguće odrediti parametre za pretragu emailova koji uključuju ili ne uključuju određene riječi. Ta opcija omogućuje pretragu riječi u cijelim porukama, a ne samo u njihovim naslovima. Ako to ne radi, uvijek možete pretražiti kasluć za porukama s određenim privitcima.

Mogli bismo nastaviti s prijedlozima što raditi u dijalogu za pretrage, no poanta je da se s njim trebate poigrati i vidjeti kakve sve stvari možete iskopati. Možete, primjerice, tražiti poruke koje su stigle nekoliko dana prije ili poslije određenog datuma. Naravno, ako vam pretrage nisu prirasle srcu, na izboru imate još jednu metodu. Kao i što to radi Google, Gmail prepoznaje napredne naredbe za pretragu. Primjerice, možete napisati 'to:slavko' u glavnoj pretrazu (bez navodnika). Ova komanda pronaći će sve poruke koje ste poslali osobama s imenom Slavko.

Poredajte poruke po naslovu

Ako tražite hrpe poruka koje su vam prijatelji slali za, recimo, rođendansko slavlje otiđite u polje za pretragu i pozovite dodatne opcije za pretragu. Jedna od njih omogućuje pretragu po naslovu, odnosno 'searching by subject'.

Kao što smo naveli u gore navedenim savjetima, moguće je pretraživati poruke po ključnim riječima: okupljanje, druženje...svaka od ovih riječi može se koristiti za pronalaženje poruka određene tematike. Bitno je da svaku od riječi samo odvojite zarezima. Naravno, ako želite suziti spisak poruka, možete ih ograničiti na one označene ili one koje se nalaze u specifičnoj mapi (inbox, spam itd).

tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Pretražite poruke s određenim oznakama

Ako niste navikli na oznake, zamislite ih kao mape unutar Gmaila. Naravno, oznake je moguće korisititi u sklopu inboxa. Kako označiti emailove? Jednostavno.

Jedan način je kliknuti na poruku i nakon toga u gornjem dijelu sučelja vidjet ćete grafičke oznake. Izaberite onu koja izgleda kao privjesnica. Ako ju kliknete vidjet ćete popis do sada korištenih oznaka. Tamo je moguće, među ostalim, označiti nekoliko poruka odjednom klikom na njihove 'kvačice' (na ovaj način možete čak i izbrisati neželjene poruke). 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!