INOVACIJA IZ RIJEKE

Domaći projekt vas treba kako bi pomogao invalidima

03.06.2014 u 07:02

Bionic
Reading

Serwantess je glasnovno upravljan elektronski pomoćnik, namijenjen osobama s invaliditetom. Pomoću njega mogu, koristeći glas, obavljati niz inače nedostupnih svakodnevnih aktivnosti, pa čak i sufanje webom

Iza projekta stoji tim E-Glas sa Sveučilišta u Rijeci, koji je prvu verziju izradio prije pet godina. Dosad su ga instalirali u više od 30 korisničkih domova diljem Hrvatske.

Kampanjom na platformi za crowdfunding Indiegogo žele skupiti novac kako bi Serwantessa mogli instalirati kod svake osobe u Hrvatskoj koja ga treba. Kod nas, naime, Vlada ne subvencionira takvu tehnologiju, a osobe s invaliditetom često su u lošoj financijskoj situaciji.

Tako će za svakih prikupljenih tri tisuće dolara (oko 16,5 tisuća kuna) po jedna osoba s invaliditetom dobiti sustav koji uključuje glasovno upravljanje TV-om, svjetlom, otključavanjem/zaključavanjem vrata (s video nadzorom na ulaznim vratima), web preglednikom, mogućnost pozivanja te primanja telefonskih poziva pomoću glasovnih zapovjedi.

E-Glas, uz instalaciju, nudi i dvogodišnje jamstvo na cjelokupni sustav, a obećali su napraviti i video s korisnicima koji će dobiti Serwantess, kako bi vidjel što im to znači.

Kampanja traje do 1. srpnja.

Pogledajte: