IDC PROGNOZIRA

Domaće IT tržište u 2014. će rasti

18.12.2013 u 17:45

Bionic
Reading

Potrošnja na IT u Hrvatskoj u 2013. past će za 0,6 posto u odnosu na godinu dana prije. To je peta godina pada zaredom, tijekom kojih je obujam IT potrošnje kumulativno smanjen za preko 20 posto, objavio je IDC Adriatics

Potrošnja u ovoj godini tako će iznositi 1,05 mlrd. dolara (6,16 mlrd. kn), procjenjuju u regionalnom ogranku američke analitičke kuće.

U 2014. godini očekuje se rast od 2,4 posto, odnosno obujam IT potrošnje od 1,12 milijardi dolara (oko 6,6 milijardi kuna). Ovo su osnovni pokazatelji upravo revidirane projekcije rasta IT tržišta analitičke kuće IDC Adriatics (prethodna prognoza objavljena je u travnju ove godine).

Nova projekcija temelji se na IDC-ovim kvartalnim istraživanjima, nalazima anketa IT industrije i krajnjih korisnika, Fininim financijskim rezultatima IT industrije za prva tri tromjesečja, carinskim podacima te kontaktima s vodećim dionicima domaće IT scene.

'Daljnje slabljenje konjunkture, problemi s financiranjem državnog proračuna te povećanje nezaposlenosti i poslovnih očekivanja pogodili su IT potrošnju u tekućoj godini i zbog toga je naša projekcija za 2013. korigirana na dolje, a za 2014. značajno umanjena', ističe Boris Žitnik, direktor IDC Adriaticsa. 'Međutim, valja naglasiti da se unutar općeg negativnog trenda diferenciraju neki tehnološki segmenti koji snažno rastu, posebno prodaja tableta i pametnih telefona, kao i produkata i usluga tzv. treće informatičke platforme - cloud usluge i projektiranje i integracija cloud rješenja, opremanje datacentara, in memory computing i drugo, koji kompenziraju pad plasmana tradicionalne IT opreme i usluga.'

Prema prognozi, u 2014. porast će isporuke hardvera (daljnji rast tableta i pametnih telefona), dok će IT usluge i pakirani softver zabilježiti blagi pad. Potrošnja na hardver i dalje zauzima nešto preko polovice vrijednosti ukupnog IT tržišta, oko 30 posto otpada na IT usluge, dok preostali dio otpada na softver.

Skroman rast hrvatskog IT tržišta koji se očekuje se u 2014. godini bit će odraz znatnih ulaganja u informatičku infrastrukturu iz EU fondova (posebno vezano uz schengensku granicu).