UNATOČ KRIZI

Domaće ERP tržište blago poraslo

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 09.05.2013 13:02
  • Objavljeno 09.05.2013 u 10:25
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

IDC Adriatics očekuje prosječnu petogodišnju stopu rasta od 4,6 posto te približnu vrijednost ERP tržišta od 266 milijuna kuna u 2017. godini

Hrvatsko tržište ERP aplikacija iskazalo je neznatan rast od 2,3 posto u 2012. godini te ostvarilo vrijednost od 212,11 milijuna kuna. Izraženo u američkim dolarima, potrošnja na kupnju licenci i pripadajućeg održavanja iznosila je 36,17 milijuna dolara.

Prema nedavno završenom istraživanju Croatia Enterprise Application Software 2013-2017 Forecast and 2012 Vendor Shares analitičke kuće IDC Adriatics, očekuje se prosječna petogodišnja stopa rasta (CAGR) od 4,6 posto te približna vrijednost ERP tržišta od 266 milijuna kuna u 2017. godini.

'U 2013. godini ne očekuju se neki bitni strukturni poremećaji niti značajna odstupanja vrijednosti tržišta u odnosu na proteklu godinu', prognozira Ivan Juras, analitičar IDC Adriaticsa. 'Novi modeli poput cloud isporuka i naprednih mobilnih rješenja svakako će predstavljati značajan dio poslovne strategije vodećih ERP ponuđača.

S druge strane, u nedostatku većih projekata redovno održavanje postojećih softverskih instalacija vendorima predstavlja čak 70 posto ukupnih prihoda od ERP-a.'

SAP je zadržao vodeću poziciju na hrvatskom ERP tržištu u 2012. godini. Microsoft se nalazi na drugom mjestu, a slijede domaće tvrtke IN2, PIS i Omega Software. Ukupan prihod od licenci i održavanja pet vodećih proizvođača predstavlja više od pola kompletnog domaćeg tržišta ERP aplikacija u prošloj godini.

Upravljanje korporativnim resursima (ERM) ostalo je najpopularnije područje ERP-a u 2012, sa blizu 65 posto tržišnog udjela. Upravljanje lancem nabave (SCM) zauzelo je drugo mjesto s oko 14 posto tržišta, dok su operacioni i proizvodni moduli (OMA) zasjeli na treće mjesto s udjelom od desetak posto.

Sektor maloprodaje ostao je vodeći potrošač na ERP licence i održavanje prema tržišnim vertikalama u prošloj godini, s udjelom od 22 posto. Veleprodaja je zauzela drugu poziciju s udjelom od 10 posto. Procesna proizvodnja na trećem mjestu sudjelovala je s nešto manje od devet posto na domaćem tržištu aplikacija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!