MICROSOFT

Dodijeljene nagrade za najbolja domaća softverska rješenja

26.05.2009 u 10:46

Bionic
Reading

Microsoft je hrvatskim softverskim tvrtkama dodijelio godišnje nagrade za najbolja rješenja utemeljena na Microsoftovim tehnologijama. Priznanja su dodijeljena u tri kategorije: najbolje tehnološko rješenje, rješenje s najvećom poslovnom vrijednošću te najbolje startup/inovativno rješenje

Tijekom ožujka i travnja tvrtke su slale prijave svojih rješenja, nakon čega je sedmeročlani žiri sastavljen od novinara, Microsoftovih korporativnih korisnika, predstavnika državnih agencija za investicije te stručnjaka iz Microsofta Hrvatska odabrao najbolje u svakoj pojedinoj kategoriji. Dizajn nagrade povjeren je učenicima Elektrostrojarske škole iz Varaždina, a direktorica Microsofta Hrvatska, Venesa Schütz, uručila je nagrade pobjednicima tijekom uvodnog predavanja drugog dana tehnološkog dijela konferencije.

Uručujući nagrade pobjednicima, direktorica Microsofta Hrvatska, Venesa Schütz, posebno je naglasila značaj i vrijednost konkurentnosti domaćih softverskih tvrtki i njihovih rješenja koja se ravnopravno nose s vodećim rješenjima velikih svjetskih kompanija: 'I na ovim WinDaysima pokazujemo praktičnu vrijednost tehnologije u poslovanju, a posebno mi je drago što ovi primjeri naših ljudi i tvrtki pokazuju da kvalitetom ne zaostajemo za drugim svjetskim kompanijama. Čak mogu reći da smo u nekim dijelovima i znatno bolji i da ovakvim domaćim rješenjima potvrđujemo konkurentnost hrvatskog ICT sektora u svjetskim razmjerima.'

U kategoriji 'Najbolje tehnološko rješenje' pobjednik je tvrtka Nove Mogućnosti s rješenjem 'Dynamics CRM Hospitality'. Ovo rješenje temelji se na Microsoft Dynamics CRM platformi za podršku odnosima s klijentima koja je u ovom slučaju proširena s novim funkcionalnostima za sektor hotelijerstva i turizma. Rješenje također koristi napredne tehnologije, poput Microsoftove Azure Services Cloud platforme i multimedijske Silverlight tehnologije, što je doprinijelo odluci žirija o pobjedniku u ovoj kategoriji.

Dokaz globalne konkurentnosti domaćih softverskih kuća je rješenje 'HR.Net', tvrtke HRPro, koje uz rješenja velikih međunarodnih softverskih kuća ravnopravno konkurira na svjetskom tržištu. Tvrtka HRPro specijalizirala se za rješenja u području upravljanja ljudskim potencijalima tvrtki, a njihovo rješenje HR.Net prepoznale su vodeće tvrtke u Hrvatskoj, poput T-HT-a, Agrokora i Vipneta, ali i regionalne tvrtke poput SI.Mobila. Za ovo rješenje tvrtka je nagrađena u kategoriji 'Rješenje s najvećom poslovnom vrijednošću'.

U zadnjoj kategoriji 'Najbolje startup/inovativno rješenje' žiri je tražio najinventivniju i originalnu ideju koja ima najveći potencijal za ostvarivanje svjetskog uspjeha. U vrlo oštroj konkurenciji pobijedila je tvrtka PetMinuta s projektom 'ShoutEm'. To je platforma za microblogging, odnosno instant objavu kratkih poruka nalik na popularni internetski servis Twitter. Za razliku od navedenog servisa, ShoutEm je moguće zasebno uklopiti u postojeću arhitekturu i sadržaje na internetskim portalima, čime se njihovim vlasnicima omogućuje jednostavno pokretanje lokalnih microblogging zajednica. Ovo rješenje je već dobilo nekoliko svjetskih priznanja što je dodatna potvrda iznimnog potencijala ovog rješenja. U prilog tome govori i činjenica kako je tvrtka PetMinuta pozvana da predstavi ovo rješenje na nadolazećem Microsoftovom europskom skupu investitora (Microsoft European Investment Summit) koji će se održati 13. svibnja ove godine u Pragu.

Osim nagrada za softverska rješenja, ove je godine dodijeljena i posebna nagrada za osobu iz Microsoftove zajednice razvojnih inženjera. Nagrada se dodjeljuje za zasluge u promociji korištenja novih tehnologija i doprinosu rastu i razvoju zajednice. Dobitnik se, umjesto odlukom žirija, određuje glasovanjem članova same zajednice. Za ovogodišnjeg dobitnika je tako izabran Tomislav Bronzin iz tvrtke Citus koji već duži niz godina sudjeluje u izgradnji i razvoju lokalne Microsoftove zajednice, za što je već otprije nagrađen svjetskim priznanjem za najboljeg regionalnog direktora.

Obzirom na izuzetnu vrijednost rješenja svih finalista, sudionici su nagrađeni posebnim diplomama te će biti u mogućnosti istaknuti logo finalista nagrade na svojim web stranicama. Ujedno će imati mogućnost snimiti video prezentacije svojih rješenja, a koje će se objaviti na službenom WinDays virtualnom portalu.