NOVA TEHNOLOGIJA

Dočekali smo, bežične mreže napokon postaju brže

08.04.2014 u 10:13

Bionic
Reading

Tehnologija MU-MIMO ubrzat će preuzimanje podataka bežičnim putem za čak tri puta, tvrde u Qualcommu. Prvi uređaji bit će isporučeni početkom iduće godine

MU-MIMO je kratica za multi-user, multiple input, multiple output. Mrežama omogućava komunikaciju s više od jednog računala odjednom.


Sadašnji wi-fi sustavi mogu opsluživati samo jedan po jedan uređaj, brzo se prebacujući od korisnika do korisnika, što spušta brzine prijenosa za sve koji u tome sudjeluju. Što je više korisnika, to je pristup sporiji.

To ujedno znači kako se u svakom danom trenutku koristi tek manji dio mrežnih kapaciteta. MU-MIMO omogućava istovremeni prijenos podataka skupini korisnika, učinkovitije koristeći dostupne wi-fi kapacitete i ubrzavajući prijenos.

Da bi mogli koristiti novu tehnologiju, morat ćete nadograditi i računala i routere.

U Qualcommu kažu kako će njihovo otkriće, plod sedmogodišnjeg istraživanja i razvoja, biti naročito korisno u konferencijskim dvorama i kafićima, odnosno svim situacijama kada se velik broj korisnika spaja na bežičnu mrežu odjednom.

Planiraju novu tehnologiju predstaviti tijekom idućih nekoliko mjeseci. Prve isporuke kupcima - proizvođačima bežičnih routera i pristupnih točaka, kao i pametnih telefona, tableta te druge potrošačke elektronike - očekuju se početkom iduće godine, piše Daily Mail