POPRAVCI I GARANCIJE

Dobra vijest: Apple će ipak omogućiti popravke iPhonea pomoću rabljenih dijelova

12.04.2024 u 09:25

Bionic
Reading

Tvrtka je preokrenula politiku kojom ugradnja rabljenih komponenti postaje totalna gnjavaža

Apple je objavio da ublažava svoju politiku o rabljenim dijelovima za popravke iPhonea, čime olakšava popravak pokvarenog iPhonea i daje priliku za malu uštedu, piše Gizmodo.

U priopćenju za tisak, Apple ovu novu mogućnost naziva 'nadolazećim poboljšanjem' svojih postojećih procesa popravka. 'Rabljeni originalni Appleovi dijelovi sada će imati koristi od pune funkcionalnosti i sigurnosti koju pruža originalna tvornička kalibracija, baš kao i novi originalni Appleovi dijelovi.' Politika će stupiti na snagu kasnije ove godine, vjerojatno oko lansiranja iPhonea 16.

Ranije, ako ste išli s dobavljačem treće strane ili kroz radionicu s rezervnim iPhone dijelovima, morali ste koristiti dijelove koje isporučuje Apple ili uređaj ne bi ispravno radio. Apple koristi 'uparivanje dijelova', povezujući serijski broj komponente s određenim uređajem. Ne možete čak ni zamijeniti bateriji jednog iPhonea onom iz drugog, a da ne naiđete na ovu polu-blokadu.

  • +13
iPhone 15 stigao u Hrvatsku Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Apple tvrdi da je uparivanje dijelova 'od ključne važnosti za očuvanje privatnosti i sigurnosti iPhonea', zbog čega će omogućiti daljinsko kalibriranje dijelova nakon instaliranja u drugi uređaj. A za servise, Apple piše da 'pružatelji usluga više neće morati davati serijski broj uređaja kada naručuju dijelove iz Self Service Repair Store za popravke koji ne uključuju zamjenu logičke ploče.'

Iako su korisnici iPhonea imali načine za popravak uređaja kada su bili pokvareni ili neispravni, nije postojao jednostavan put za zamjenu pokvarenih dijelova rabljenim dijelovima trećih strana. Ako ste htjeli popraviti svoj iPhone, morali ste otići izravno u Apple kako biste nabavili potrebne dijelove i platili više za odgovarajući popravak koji vaš uređaj ne bi učinio beskorisnim.

Apple također implementira značajku Activation Lock kako bi spriječio crno tržište dijelova nabavljenih s ukradenih iPhonea. Ako izjavite da je vaš uređaj izgubljen, Apple neće kalibrirati komponente nakon što budu u 'novom tijelu'.

Pokret Pravo na popravak u SAD-u ostvario je neke pobjede u proteklih nekoliko mjeseci. U ožujku je Oregon donio zakon o pravu na popravak, koji je vjerojatno pomogao potaknuti Apple da se malo više otvori vanjskim dobavljačima - što je slično motivu zašto iPhone 15 konačno koristi USB-C.