DIGIGRLZ

Djevojke pohrlile u Microsoft

14.11.2013 u 16:38

Bionic
Reading

Gotovo osamdeset učenica drugih i trećih razreda zagrebačkih srednjih škola sudjelovalo je na prvom Microsoftovom danu DigiGirlz u Hrvatskoj

Nova inicijativa organizirana je u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje kako bi ohrabrili djevojke da usmjere svoje školovanje prema tehnološkom sektoru i promijene stereotipe o ulozi žena u ICT-u.

Učenice su poslušale predavanja poslovnih žena i ICT stručnjakinja iz Hrvatske s uspješnim karijerama u tehnološkom sektoru i saznale koje ih mogućnosti čekaju odluče li krenuti u istom smjeru. Sudjelovale su i u praktičnoj radionici s najnovijim uređajima zasnovanim na operativnom sustavu Windows 8.1, kako bi iz prve ruke saznale više o programiranju.

Prema istraživanju Europske komisije, do 2015. u Europskoj uniji nedostajat će preko 900 tisuća stručnjaka za ICT. Unatoč prilikama koje tehnološki sektor nudi, žene su i dalje znatno slabije zastupljene. U Europi je samo 29 od 1.000 žena s fakultetskom diplomom završilo fakultet povezan s ICT-em, u odnosu na 95 od 1.000 muškaraca.

Također se procjenjuje da bi se, ako bi žene birale digitalne poslove jednako često kao i muškarci, europski BDP povećao godišnje oko devet milijardi eura (67,5 milijardi kuna), zahvaljujući njihovoj potencijalnoj vrijednosti za lokalna gospodarstava i konkurentnost države.

'Rodni stereotipi još uvijek postoje. Nažalost, mnoge talentirane mlade žene udaljavaju od otkrivanja ICT izazova i dobro plaćenih karijera u tehnološkom sektoru', rekla je Nathalie Lerotić Pavlik, voditeljica ureda za ljudske resurse u Microsoftu Hrvatska.

Velik broj žena u ICT-u nisu studirale tehničke znanosti već su se kasnije tijekom karijere dodatno usavršavale dok današnje generacije učenica imaju priliku već sada krenuti u tom smjeru i tako postići još bolje rezultate, istaknuo je u svom predavanju Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska.

Kao posebna gošća, djevojkama se Skypeom direktno iz SAD-a obratila i Silvija Gradečak, znanstvenica i redovna profesorica na prestižnom američkom sveučilištu MIT-u na kojem je i voditeljica laboratorija za nanofotoniku i elektroniku.

'Izuzetno smo ponosni što smo dio ove međunarodne inicijative i u svom radu nastojat ćemo i dalje poticati učenice i učenike, ali i njihove nastavnice i nastavnike u korištenju tehnologije u obrazovanju, ali i u promjeni načina poučavanja korištenjem svih raspoloživih tehnoloških postignuća', rekla je Željka Knezović, viša savjetnica za informatiku iz Agencije za odgoj i obrazovanje.

Ovoga tjedna, slični događaji DigiGirlz održani su u osamnaest država Srednje i Istočne Europe kako bi motivirali djevojke da svoje obrazovanje i karijere usmjere razvijanju tehnoloških znanja i vještina.

DigiGirlz je dio Microsoftovog programa Youthspark, doprinos i investicija u znanstveno-tehnološko-inženjersko-matematičko obrazovanje.