eksperiment u walesu

Diši i opusti se: Virtualne naočale pomažu trudnicama da se lakše suoče s porođajnim mukama?

  • Autor: M.S./Hina
  • Zadnja izmjena 12.08.2019 14:43
  • Objavljeno 12.08.2019 u 14:43
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Sveučilišna bolnica u Cardiffu provodi istraživanja o tomu mogu li VR naočale pomoći rodiljama u kontroliranju porođajnih bolova. Ako se ona pokažu uspješnima, u cijelom bi Walesu mogao zaživjeti nov pristup porođaju

Suzanne Hardacre, glavna primalja Odjela za porodništvo, kaže da nova tehnologija nudi alternativu u ublažavanju boli tijekom porođaja, prenosi BBC. Trudnica Hannah Lelii prije porođaja je testirala uređaj te ga je usporedila sa 'simulatorom'.

'Stvarno je riječ o 360 stupnjeva, tako da, kad se okrenem mogu vidjeti tko je iza mene ili pokraj mene', rekla je dodajući da joj je 'uređaj pomogao da se opusti'.

Odbor za zdravlje uskoro će organizirano i sustavno početi prikupljati povratne informacije majki koje su već rodile, a isprobale su uređaj.

'Ovo je prigoda da napravimo nešto uistinu drukčije, nešto inovativno..., nešto što se ne koristi nigdje drugdje', rekla je Hardacre. 'Mislim da je ovo jako dobro tijekom samog početka trudova jer će se uz ovaj uređaj žene uspjeti bolje usredotočiti na disanje i na opuštanje.'

Hannah Lelii za sebe kaže da je 'velika obožavateljica' novog uređaja jer smatra da otvara čitav jedan 'novi svijet za žene koje tek trebaju roditi.

'Možda ovaj uređaj neće odgovarati svakome, možda se neće moći koristiti u svim fazama porođaja, no vjerujem da jest dobra alternativa', kaže Lelii.

Programeri Rescape Innovationa, tvrtke koja je izradila uređaj, svake godine zarade oko 4000 funta po naočalama.

'Polako prelazimo iz zabavne sfere u onu terapijsku', s ponosom kaže suosnivač Rescapea Glenn Hapgood. 'Boravak u bolnici nikada nije ugodan. Čak i ako na to gledate s terapijskog stajališta - i samim odvlačenjem ljudi iz neugodnog okruženja u kojemu se nalaze - jako je dobro rješenje.'

  • +1

Virtualna stvarnost i multipla skleroza

Izvor: tportal.hr / Autor: Goran Jakuš

Glavna primalja Hardacre kaže da bi ovaj uređaj mogle koristiti i trudnice koje su tijekom prethodnih porođaja imale traumatična iskustva. Kazala je da su naočale isprobali na ženama koje su išle na inducirani porođaj, ali i na onima koje su bile u ranoj fazi porođaja.

'Na početku porođaja rodiljama možemo ponuditi tek vodu, tehnike disanja i opuštanja', dodala je. 'A virtualna im stvarnost daje drugu dimenziju.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!