ORLOVI RANO LETE

Deset joj je godina, a već je hakerica

09.08.2011 u 11:50

Bionic
Reading

Djevojčica iz Kalifornije nadmudrila je autore igrica i otkrila sigurnosnu rupu u naslovima poput FarmVillea

Hakerica, koja krije identitet pod nadimkom CyFi, iskoristila je sistemske satove mobilnih uređaja da bi provalila u brojne aplikacije za pristup popularnim igrama.

Svoje je otkriće predstavila na prvoj konferenciji DefCon Kids, novom sadržaju najpoznatijeg svjetskog okupljanja hakera, piše DigitalTrends

Objasnila je kako je uspjela zaobići standardne mjere sigurnosti koje onemogućuju korisnicima da prčkaju po aplikacijama tako što je promijenila sistemski sat na uređajima.

U svojoj srži, to je jedan od najstarijih hakerskih trikova. Primjerice, zamislite da koristite demo softver, s rokom korištenja 30 dana. Nakon što on istekne program se zaključa i ne možete mu pristupiti ako ne platite.

Problem se množe riješiti tako što ćete sat na računalu pomaknuti unazad, tako da aplikacija i dalje misli da je unutar probnog razdoblja.

No toga su se dosjetili i autori igara pa su još davno počeli graditi sustave koji će to onemogućiti, naročito na mobilnim uređajima koji imaju stalan pristup internetu da bi provjerili je li datum koji prikazuju točan.

Pa ipak, CyFi je otkrila da je u pojedinim igrama, u stilu FarmVillea, moguće zaobići ugrađen proces dizajniran da usporava napredak igrača do idućeg nivoa.

Dosadilo joj je čekati satima do iduće žetve pa je samo pomaknula svoj sistemski sat unaprijed da bi zavarala igru. I uspjela.

Nije bilo baš tako jednostavno kako se čini. Mobilne igre, kao i većina drugih, imaju ugrađene sustave čija je zadaća spriječiti baš takve pokušaje. No CyFi je, uz malo pametnog eksperimentiranja, pronašla kombinaciju tehnika koje su joj omogućile da pobijedi sustav.

Primjerice, mijenjala je vrijeme u vrlo malim koracima i isključivala pristup mreži na svojim uređajima između promjena vremena.

U skladu s duhom konferencije, nije otkrila sve trikove ni imenovala aplikacije o kojima se radi. Tek je obavijestila o problemu, a pojedinosti će zadržati za sebe dok rupe ne budu zakrpane.