MALI PREGLED

Deset besplatnih programa kojima ćete srediti svoje fotografije

02.11.2014 u 13:40

Bionic
Reading

Posljednjih je godina postalo prilično jednostavno domoći se dovoljno dobrog fotoaparata i početi se baviti fotografijom. Pronaći pravi softver za uređivanje nije tako jednostavno

Kako bismo vam pomogli i skratili potragu, nudimo izbor deset besplatnih programa s kojima možete izvući najbolje iz fotografija. Svi rade na Windowsima. Neki će funkcionirati i na drugim platformama, a neki su otvoreni kod.

GIMP
Jedna od najpopularnijih alternativa (pre)skupom Photoshopu, ovaj je program otvorenog koda dostupan na više platformi i vjerojatno je najobuhvatniji do kojeg se može doći bez plaćanja.

Kad znate kako, njime možete gotovo sve. Početnicima bi mogao biti kompliciran, naročito ako nemaju iskustva s Photoshopom. No može ga se savladati ako se potrudite.


Paint.NET
Ako tražite nešto što je prijateljskije nastrojeno prema korisnicima, Paint.NET mogao bi biti program za vas. Prvotno razvijen kao nasljednik Microsoftovog Painta, projekt je zaživio samostalno i izrastao u jedan od najkorisnijih besplatnih softvera za uređivanje fotografija.

Nudi rješenje za širok raspon najčešće korištenih zahvata, poput rezanja, uklanjanja crvenih očiju, balansiranja boja i tome slično. A moguće ga je i prilagoditi vlastitim potrebama.

LightZone
Jedan od najboljih i najpopularnijih softvera za tamnu komoru. Na raspolaganju vam je niz načina uređivanja, posebno za ljubitelje crno-bijele fotografije.


Hugin
Dobar alat za stvaranje dojmljivih panoramskih snimki bez korištenja fensi hardvera. Osim što može povezati više fotografija u jednu, čini taj proces razmjerno jednostavnim i bezbolnim. Pristupačan i početnicima i stručnjacima.

Microsoft ICE
Alat za panoramske slike za one koji žele eksperimentirati bez velike potrebe za učenjem. Sve što trebate je naznačiti koje fotke želite u panoramskom izdanju i dobit ćete fotografiju za nekoliko sekundi. Možete je lako uploadati na internet i podijeliti s prijateljima.

FastStone Image Viewer
Ako imate veliku kolekciju fotografija, trebate program pomoću kojeg ćete ih pregledavati brzo i lako, stabilan i s responzivnim sučeljem. Ovaj program to nudi, skupa s mogućnostima uspoređivanja fotografija, pregledavanja njihovih metapodataka, uređivanja...

Picasa
Još jedan dobar način kako organizirati kolekciju fotografija, naročito ako već koristite Google+. Također omogućuje uređivanje fotografija, no najjači adut su mogućnosti dijeljenja online koje nudi.


digiKam
Alat koji nudi robusan sustav tagiranja koji omogućuje logičnije sortiranje fotografija, pri čemu jedna fotografija može biti u više od jedne kategorije odjednom, a moguće je i poslagati ih i po datumu nastanka, kao i temi. Na raspolaganju su i standardni alati za obradu.

Images to Video
Nudi ono što mu naziv kaže - pretvara fotogradije u video u time-lapse stilu. Što bolje poznajete program, to će rezultati biti bolji. Važno je aparat držati što stabilnijim, po mogućnosti uz pomoć stativa.

AndreaMosaic
Alat pomoću kojeg ćete fotografije pretvoriti u mozaik bez puno muke i truda.

Izvor:Make Use Of