TREBAT ĆE VAM

Deset aplikacija za Windows 10 koje morate imati

02.09.2015 u 12:19

Bionic
Reading

Ukoliko možete dobiti besplatnu nadogradnu na novo izdanje Microsoftovog operativnog sustava ili ste ga već instalirali, evo korisnih aplikacija koje svakako trebate dodati, ako to već niste učinili

1) ScreenCloud
ScreenCloud je jednostavna aplikacija za dijeljenje snimki zaslona (screenhotova). Zaslon ćete snimiti pritiskom na tri tipke ili klikom na ikonicu ScreenCloud. Snimka će biti pohranjena na ScreenCloudove poslužitelje po početnim postavkama, a imate na raspolaganju Imgur, Dropbox, FTP i SFTP. Odaberete li upload screenshota na ScreenCloudovo web odredište, poveznica će automatski biti kopirana na vaš clipboard. Možete ju dijeliti e-poštom ili aplikacijama za brbljanje.

2) 7-Zip (s podrškom za RAR)
Ova će aplikacija arhivirati vaše datoteke s visokim stupnjem kompresije ili otvoriti već sažete zbirke datoteka. Evo što sve podržava: 7z, XZ, BZIP2, GZIP, TAR, ZIP, WIM, ARJ, CAB, CHM, CPIO, CramFS, DEB, DMG, FAT, HFS, ISO, LZH, LZMA, MBR, MSI, NSIS, NTFS, RAR, RPM, SquashFS, UDF, VHD, WIM, XAR i Z. Većina izvornog koda je pod licencom GNU LGPL. Aplikaciju možete koristiti na bilo kojem računalu, uključujući i one u tvrtkama, bez plaćanja i registracije.


3) CCleaner
CCleaner je freeware softver za optimizaciju sustava, zaštitu privatnosti i čišćenje računala. Uklanja nekorištene datoteke, kako bi Windowsi bili pod manjim opterećenjem i vi imali više prostora na raspolaganju. Uz to će ukloniti i tragove vaših aktivnosti online, poput povijesti pregledavanja, kao i počistiti registar.

4) Recuva
Još jedan freeware alat, kojeg možete upotrijebiti kako bi povratili slučajno obrisane datoteke, kako iz Recycle Bina tako i s memorijskih kartica ili MP3 playera. Može vratiti čak i datoteke koje su nestalo zbog bugova, rušenja računala i virusa. Nema veze koristite li ju u privatne ili službene svrhe - besplatna je.

5) f.lux
F.lux prilagođava boju zaslona vašeg računala dobu dana tijekom kojeg ga koristite, kako bi manje zamarali oči.


6) Skype for Desktop
Skype je jedan od najraširenijih alata za telefonske pozive online. U Windowsima 10 je kao zasebna aplikacija. Trebate preuzeti izdanje namijenjeno stolnim računalima.

7) Rainmeter
Rainmeter je najpoznatiji i najpopularniji program za Windows za prilagodbu izgleda desktopa vašim potrebama i željama. Nudi veliki izbor tema, widgeta, alata i drugog što bi vam moglo biti korisno, zanimljivo ili tek oku ugodno.

8) Paint.NET
Aplikacija za obradu slika i fotografija, sa značajkama i sučeljem koje je jednostavno savladati. Nudi čak i rad sa slojevima (layerima), koje se obično može naći u softveru namijenjenom profesionalcima, kao i niz efekata.

9) Notepad++
Ova zamjena za Notepad zauzima malo prostora, no vrlo je učinkovita i korisna, bilo za obične bilješke ili prčkanje po računalnom kodu.

10) VLC for Windows
Jedan od najpopularnijih i najpouzdanijih programa otvorenog koda za reprodukciju slike i zvuka. S njime ćete otvoriti većinu multimedijskih datoteka, kao i pročitati sadržaj smješten na diskovima, uređajima i protokolima za mrežni streaming.

Više:Neowin