SOPA I PIPA DIGLI MREŽU NA NOGE

Dan velikog zamračenja interneta

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 18.01.2012 17:14
  • Objavljeno 18.01.2012 u 15:27
Moajang anti-SOPA

Moajang anti-SOPA

Izvor: Screenshot / Autor: Moajang

Wired se sam cenzurirao na naslovnici, Tucows postavio trakicu s pozivom na protivljenje SOPA-i, Reddit i Boing Boing su zamračili

Prema prvim procjenama, barem sedam tisuća siteova, među kojima su brojna zvučna i ugledna imena internetske zajednice, podiglo je glas protiv prijedloga zakona koje američki Kongres želi usvojiti, a koje smatraju napadom na slobodu govora i interneta.

O Wikipedijinom i Googleovom prosvjedu protiv prijedloga Zakona o zaustavljanju piratstva online (SOPA) i Zakona o prevenciji krađe intelektualnog vlasništva (Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act PIPA) već smo pisali. Mnogi su im se pridružili, u Sjedinjenim Državama, ali i diljem svijeta. Odjek nije izostao ni kod nas.

U eksperimentalni internetski Band Aid, kako je akciju nazvao Washington Post, uključila se dojmljiva parada internetskih velikana. Ugledni časopis Wired sam je cenzurirao vlastitu naslovnicu, ostavivši tek link na članak s objašnjenjem zašto su protiv predložene legislative.

Reddit, popularni servis za dijeljenje linkova, zamračio je svoju naslovnicu na 12 sati, pozvavši posjetitelje da im se priključe na različite načine - pozivima, pismima... BoingBoing također je zamračio naslovnicu, preusmjerivši korisnike na upute kako mogu negodovanje izraziti svom predstavniku u Kongresu i stranice zaklade Electronic Frontier.

Naslovnice su, među ostalima, u crno zavili The Oatmeal.com i WordPress.com, dok je WordPressov blogerski servis korisnicima ponudio mogućnost stavljanja prosvjedne vrpce ili potpunog zamračenja bloga.

Wired

Wired

Izvor: Screenshot / Autor: Wired

Servis TwitPic je prekrio svoj logo natpisom 'Zaustavite cenzuru!', a download servis Tucows u vrhu stranice zalijepio trakicu s podrškom otvorenom internetu i pozivu na protivljenje donošenju spornih zakona.

Facebook se nije izravno uključio, no napravio je vlastitu stranicu posvećenu prijedlozima zakona i problemima vezanim uz njih. Na najpopularnijoj svjetskoj društvenoj mreži više je stranica i grupa koji se bave ovim problemom. Najveća među njima - e Against the Stop Online Piracy Act (SOPA) - skupila je dosad gotovo 35 tisuća lajkova.

OpenDNS, najveći svjetski pružatelj usluga vezanih uz DNS - koji broji više od 30 milijuna korisnika - u znak prosvjeda je prekonfigurirao svoj servis OpenDNS Guide, koji korisnicima pomaže pri snalaženju kad tražena adresa ima tehničkih poteškoća. Privremeno će nasumce će cenzurirati rezultate pretrage, kako bi ilustrirao nasumično djelovanje cenzure predviđene zakonima.

Uključila se i mreža siteova icanhasCheezburger (na kojima se mogu naći one šašave mačke koje često kruže Facebookom i e-poštom).

Njemačka hakerska skupina Chaos Computer Congress uklonila je sadržaj sa svoje naslovnice u znak prosvjeda, a Markus 'Notch' Persson, tvorac Minecrafta onemogućio je pristup siteovima minecraft.net i. mojang.com.

Prosvjed se proširio i među stripovima online - primjerice, svoje su stranice zacrvenili Erfworld i Questionable Content.

Oglasio se i William Gibson, autor kultne knjige 'Neuromancer', koji je prijedloge zakona nazvao drakonskim i krajnje loše osmišljenim. Prosvjednici su se fizički pojavili pod prozorima njujorških senatora Charlesa Schumera i Kirsten Gillibrand, protestirajući zbog toga što su podržali zakon.

Iako je protiv predloženih zakona, Twitter se nije priključio - smatrali su kako je šašavo zatvoriti globalno poslovanje zbog jednog nacionalnog političkog pitanja. Yahoo je također ostao po strani, no oni su trenutno više zabavljeni samima sobom.

Kod nas su se u akciju uključili www.pollitika.com, www.ravnododna.com i www.gadgeterija.net.

Reakcije su se pojavile i na YouTubeu. Brojni su korisnici izrazili svoje negodovanje i protivljenje ograničavanju slobode interneta. Pogledajte kako je Cynical Brit, inače gamerski kanal na YouTubeu, obradio tu temu:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi