ZA PAMĆENJE

Concorde odradio svoje posljednje putovanje u muzejski hangar

12.02.2017 u 16:23

Bionic
Reading

Nakon što je na otvorenoj pisti proveo više od 13 godina od svog posljednjeg leta, nadzvučni putnički avion Concorde Alpha Foxtrot odradio je i svoje konačno putovanje u prenamijenjeni hangar na aerodromu Bristol Filton u Ujedinjenom Kraljevstvu

Zrakoplov Alpha Foxtrot je odvučen u hangar koji je dio muzeja Aerospace Bristol, a koji se pak otvara ove godine. Ne samo da je riječ o zadnjem napravljenom Concordeu, već i o zadnjem koji je uopće odradio let sad već daleke 2003. godine.

Alpha Foxtrot je posljednji od ukupno 18 'preživjelih' zrakoplova Concorde koji su našli svoj konačni dom. Korištenjem uobičajenog vozila za vuču zrakoplova i uz plan inženjera British Airwaysa i Airbusa, ovaj Concorde se polako s piste pokrenuo u hangar, a od svakog krila je za ulaz bilo tek metar slobodnog prostora, iako je jedan zid hangara bio potpuno uklonjen.

S velikim ponosom smo pomogli dostaviti naš kultni Alpha Foxtrot u novi dom. Na ovaj način ćemo omogućiti tisućama posjetitelja izložbe da budu nadahnuti elegantnim i inovativnim dizajnom te nadzvučnim statistikama

Concorde je napravljen u ukupno 20 primjeraka, a za razliku od uobičajenih zrakoplova mogao je krstariti nebom pri brzini od 2.180km/h (Mach 2.04) uz 128 putnika i punu prtljagu. Iako su očekivanja od ovakvog tipa putovanja bila velika, visoki troškovi održavanja, strogi zakoni o zaštiti okoliša i cijena goriva učinili su svoje. Concorde je putovao na tek nekoliko interkontinentalnih linija, a većinu vremena nije bilo dovoljno popunjenosti ni za dio flote ovih zrakoplova, a kamoli sve.

Usprkos svemu ovom, letovi su se održavali sve do 2003. godine, kada je cijela flota umirovljena.

Muzej koji bi se trebao otvoriti u dogledno vrijeme vrijedi čak 19 milijuna britanskih funti, a za finalizaciju projekta planira se prikupiti još dva milijuna. Fotografije događanja i više detalja moguće je pronaći na službenim stranicama.