PRIČA SE

Čitač otiska prsta u zaslonu napokon stiže i u iPhone?

04.12.2019 u 12:14

Bionic
Reading

U Appleu navodno namjeravaju upotrijebiti Qualcommov ultrazvučni senzor za očitavanje otiska prsta u barem jednom modelu smartfona koje planiraju predstaviti tijekom 2020. ili 2021. godine

Apple je za idući tjedan dogovorio sastanak s predstavnicima tajvanskog proizvođača zaslona osjetljivih na dodir GIS kako bi razgovarali o razvoju iPhonea s čitačem otiska prsta ugrađenim u zaslon koji bi se na tržištu mogao pojaviti već iduće godine.

U Appleu navodno namjeravaju upotrijebiti Qualcommov ultrazvučni senzor za očitavanje otiska prsta u barem jednom modelu smartfona koje planiraju predstaviti tijekom 2020. ili 2021. godine. GIS bi Qualcommu trebao isporučiti nužne dijelove.

TEHNO PREGLED

Motorola nije jedina: Neobični smartfoni koje smo imali prilike vidjeti ove godine

Pogledaj galeriju

Sličnu prognozu već su ponudili analitičari Ming-Chi Kuo, banke Barclays, Bloomberga i drugi, koji očekuju kako će Apple predstaviti iPhone s tehnologijom Face ID i čitačem otiska prsta ugrađenim u zaslon najkasnije tijekom iduće dvije godine.

Trenutno postoje dvije vrste senzora pomoću kojih je moguće očitavati otisak prsta putem zaslona: optički i ultrazvučni. Optički se oslanja na svjetlo zaslona kako bi stvorio dvodiomezionalnu sliku otiska prsta, dok ultrazvučni koristi zvuk visoke frekvencije za stvaranje 3D slike.

Qualcomm već prodaje ultrazvučne senzore Samsungu (za Galaxy S10 i Note 10), ali iPhone bi mogao dobiti napredniju inačice te tehnologije.

Naime, tijekom ovogodišnjeg sajma Mobile World Congress najavili su kako rade na razvoju većih senzora, s ciljem izrade senzora koji bi bio velik koliko i sam zaslon. Jedan takav - 17 puta veći od onog u Galaxyju S10, nedavno su predstavili tijekom Snapdragon Tech Summita, piše Mac Rumors.