JASNIJE I ČITKIJE

Chrome se mijenja: Znate li čemu je ovo uopće služilo?

04.05.2023 u 13:29

Bionic
Reading

Razloga za micanje naoko bezazlenog simbola je više, a najveći je što ulijeva lažan osjećaj sigurnosti

Znate li što točno znači ikona lokota na vašoj traci za adrese? Ako odgovor glasi 'ne', niste jedini. Google ovaj lokot planira u Chromeu zamijeniti varijantom ikonice 'podešavanja' koju možete vidjeti na pridruženoj slici. Razlog zašto to radi je jer manje od 11 posto korisnika zna da lokot predstavlja HTTPS enkripciju. Većina ljudi misli da je riječ o oznaci za 'povjerljivu internetsku stranicu'.

Google je uvjeren da ikonica podešavanja ne implicira da je stranica sigurna. Umjesto toga signalizira da je sigurnost u osnovnom načinu rada, a također i privlači 'klik', što povećava izvjesnost da će korisnici koristiti kontrole za stranice. Hrpa korisnika nikad nije uopće znala da mogu kliknuti na lokot, piše Engadget.

Većina će korisnika promjenu dizajna vidjeti na Chromeu 117 za Android i stolna računala koji bi trebao doći početkom rujna. S obzirom da pritiskanjem prstom na ikonu u verziji za iOS ne radite ništa, Google će ikonu s platforme jednostavno - maknuti.

Promjena, tim rečeno, dolazi prilično kasno. Google je HTTPS prije dvije godine uveo s Chromeom 90, mjesecima nakon što je Mozilla sličnu stvar uvela u Firefox. Preko 95 posto učitanih stranica putem Chromea za Windowse koristi HTTPS, navode iz Googlea.