RAČUNALNA SIGURNOST

ChatGPT otkriva lozinke i druge osobne podatke ljudima u nepovezanim razgovorima

30.01.2024 u 10:34

Bionic
Reading

Osim vjerodajnica za logiranje, među objavljenim podacima su naziv prezentacije, dijelovi neobjavljenog istraživanja i skripta u PHP-u

ChatGPT otkriva privatne razgovore koji uključuju vjerodajnice za prijavu i druge osobne podatke korisnika koji nemaju veze s tim razgovorima.

Na snimkama zaslona koje je objavilo web odredište Ars Technica vidljivo je više parova korisničkih imena i lozinki koje su, izgleda, povezani sa sustavom podrške koji koriste zaposlenici ljekarničkog portala za lijekove na recept.

Čini se kako je zaposlenik koristio robota za brbljanje temeljenog na umjetnoj inteligenciji za rješavanje problema na koje je naišao tijekom korištenja portala.

Sporni razgovor također uključuje naziv aplikacije s kojom zaposlenik rješava problem i broj trgovine u kojoj se problem pojavio.

Rezultati su se pojavili nakon što je čitatelj koji je poslao snimke zaslona upotrijebio ChatGPT za nepovezani upit.

Drugi razgovori koji su procurili uključuju naziv prezentacije na kojoj je netko radio, detalje neobjavljenog prijedloga istraživanja i skriptu koja koristi programski jezik PHP.

Pokrenuta je istraga

Čini se kako su korisnici za svaki procurjeli razgovor različiti i nepovezani jedni s drugima. Razgovor koji je uključivao portal za recepte spominjao je 2020. godinu. Datumi se nisu pojavili u drugim razgovorima.

Zbog ovakvih i sličnih incidenata treba izbjegavati unos osobnih podataka u upite upućene ChatGPT-ju i drugim servisima te vrste.

Prošlog ožujka OpenAI, isključio je ChatGPT nakon što je zbog računalnog buga taj alat prikazivao naslove iz povijesti razgovora jednog aktivnog korisnika drugim korisnicima koji nisu imali veze s njime.

U studenom su objavljeni rezultati istraživanja kojim je otkriveno kako su istraživači koristili upite kako bi potaknuli ChatGPT na otkrivanje adresa e-pošte, brojeve telefona i faksa, fizičke adrese i druge privatne podatke koji su bili uključeni u materijal korišten za obuku velikog jezičnog modela.

U prosincu je otkriveno kako Ubiquityjevi UniFy uređaji emitiraju privatne video zapise koji pripadaju nepovezanim korisnicima.

Zabrinute zbog mogućnosti curenja vlasničkih ili privatnih podataka, tvrtke, uključujući Apple, ograničile su svojim zaposlenicima korištenje ChatGPT-ja i sličnih stranica.

OpenAI pokrenuo je istragu.