DELOITTEOV IZBOR

Četiri hrvatske tvrtke među 50 najbrže rastućih

18.11.2013 u 18:51

Bionic
Reading

Jedina srbijanska tvrtka na popisu je bolje plasirana, no domaće kompanije čine gotovo deset posto popisa najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi, po izboru ugledne konzultantske kuće

Deloitteovih 50 brzih tehnoloških tvrtki u srednjoj Europi (The Deloitte Technology Fast 50 in Central Europe, PDF) prati tvrtke koje su ostvarile najbrži rast prihoda u razdoblju do 2008. do 2012. godine.

Da bi bile uzete u obzir, kompanije moraju ostvariti minimalan prag prihoda, izražen u eurima. Tvrtke se mogu i same prijaviti putem Deloitteovog sitea. Trebaju poslati tražene financijske podatke, koje Deloitteovi analitičari potom provjeravaju.

Na popisu su tvrtke s područja biotehnologije, medicine, farmacije, telekomunikacije, računalstva, interneta, poluvodiča i elektronike, medija i zabave te zelene tehnologije. U prosjeku su rasle 671 posto.

U odnosu na prethodni popis, sada su uvrštena čak 22 nova imena. Osam je tvrtaka napredovalo, 17 ih je nazadovalo. Većina je osnovana 2007. godine.

Prva je rumunjska tvrtka Vola.ro, koja se bavi internetskom prodajom zrakoplovnih karata i drugim uslugama namijenjenim onima koji kupuju online. Osnovana 2004., već je treću godinu u ovom izboru, a bila je prva i lani. U promatranom razdoblju rasla je nevjerojatnih 5.729 posto.

Slijedi srbijanska tvrtka Bitgear Wireless Design Services, koja radi aplikacije za obradu digitalnih signala. Osnovana je 2007. i prvi je put uvrštena. Rasla je 1.872 posto.

Prva hrvatska tvrtka na popisu nalazi se na šestom mjestu. Webteh je osnovan 2003. Rade softver za plaćanje za trgovce i banke. Prvi put su na listi zahvaljujući rastu od 1.110 posto.

Slijedi Infinum, na desetom mjestu, s rastom od 892 posto. Osnovani su 2005. i također su prvi put među 50 brzih. Bave se dizajnom i razvojem softvera za mobilne uređaje i web.

Na 31. mjestu smjestila se tvrtka Pet minuta, osnovana 2007., koja razvija mobilne aplikacije i napredna web-rješenja, fokusirajući se na nove tehnologije i aplikacije iduće generacije. Rasli su 326 posto. I njima je ovo prvi plasman.

Na zadnjem je mjestu Mono, osnovan 2003., u kojem proizvode i distribuiraju sustave za upravljanje sadržajem, softverske okvire za društvene mreže te rješenja za medicinski, farmaceutski, bankarski sektor, kao i e-državu. Također su debitanti.