PRVA POMOĆ

Čemu služe filtri za objektive

  • Autor: G. M.
  • Zadnja izmjena 13.02.2009 08:57
  • Objavljeno 13.02.2009 u 09:00
filteri

filteri

Izvor: tportal.hr / Autor: -

Bolji kompaktni fotoaparati i svaki objektiv za SLR fotoaparat ima mogućnost korištenja filtra. Pogledajmo čemu služe i isplati li ih se koristiti

U vrijeme filmskih fotoaparata filtri su bili popularni i imali su mnogo namjena, poput filtriranja određenih boja ili bojanja cijele fotografije određenim bojama. Problemi s bojama nekih svjetala umjetne rasvjete rješavali su se filtrima. Digitalna fotografija u kombinaciji s Photoshopom uklonila je potrebu za većinom takvih filtara, no neki će još uvijek biti dobrodošli na objektivima fotoaparata.

Prvi i osnovni filtar koji mnogi vole koristiti je zaštitni ili UV filtar. On fotografiji ne čini apsolutno ništa i jedina funkcija mu je zaštita vanjskog stakla objektiva. U svijetu SLR fotoaparata obično su sami aparati najjeftiniji dio, glavninu cijene jednog kompleta čine objektivi. Stoga je razumno zaštiti ih od ogrebotina i prljavštine koja može izazvati ogrebotine. Osim ogrebotina, na samom staklu valja zaštiti i premaze. Kod kompaktnih fotoaparata zaštita je jednako važna jer oštećeni objektiv obično znači i novi fotoaparat budući da objektivi nisu izmjenjivi.

pbgen.com

pbgen.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nije svejedno koji zaštitni ili UV filtar se koristi jer oni manje kvalitetni neće propuštati jednaku količinu svjetla kao visoko kvalitetni i tako će onemogućiti fotografiranje u uvjetima s manje svjetla.

Drugi filtar koji se dosta koristi je polarizirajući filtar. On smanjuje odraz svjetla s glatkih površina te pojačava kontrast boja. Posebno su lijepe fotografije vedra nebo fotografirane kroz polarizator. Poslužit će za smanjenje odraza sunca na vodenoj površini, a posebno koristan može biti kada se mora fotografirati kroz staklo. Korištenjem polarizatora izbjegavaju se odrazi okoliša na staklu. Treba imati na umu da polarizirajući filtri blokiraju dosta svjetla i nisu pogodni za korištenje u zatvorenim prostorima i općenito negdje gdje svjetlosni uvjeti nisu idealni.

megapixel.net

megapixel.net

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Treća vrsta filtara koja je u širokoj upotrebi jest ND filtar (neutral density). Njihova namjena je blokiranje svjetla. Njihovim korištenjem namjerno se produljuje ekspozicija fotoaparata bez preeksponiranja fotografije čime se mogu dobiti zanimljivi efekti.

Prilikom kupnje filtera vrlo je važno znati promjer objektiva jer je to jedina mjera po kojoj se filtri kupuju. Također treba obratiti pozornost na debljinu filtra koji se stavlja na širokokutne objektive. Filtri sa debljim okvirima bi mogli ograničiti vidno polje objektiva i vinjetirati fotografiju. Treba znati i da polarizatori nemaju velikog efekta kad se upotrebljavaju na teleobjektivima pa ih na njih nema puno smisla stavljati.

Kod nekih modela kompaktnih digitalnih fotoaparata postoji mogućnost da su filtri izrađeni posebno za taj model od strane proizvođača fotoaparata točnije da na njega ne odgovaraju standardni filtri stoga se kod te klase fotoaparata treba dobro informirati prije kupnje filtra.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi