ADVANCED TECHNOLOGY DAYS 11

Budućnost je u oblaku i analitici u stvarnom vremenu

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 19.11.2015 18:09
  • Objavljeno 19.11.2015 u 18:10
Peter Myers

Peter Myers

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Microsoft Hrvatska

Jedanaesta konferencija 'Advanced Technology Days' okupila je više od 400 sudionika. Pružila je niz novosti o aktualnim temama kao što su Windows 10, Azure, Visual Studio, System Centre 2016, SQL Server 2016, Share Point, Office 365...

Direktor konferencije Tomislav Tipurić rekao je kako živimo u vrlo dinamičnom vremenu za IT s obzirom na to da se ubrzano razvijaju razne nove tehnologije koje korisnicima daju dosad nepojmljive mogućnosti za razne analize ili optimiziranje procesa.

'Stalno teče diskusija da se rastući broj podataka preseli u oblak s obzirom na to da je pohrana jeftinija nego ikada prije. Već sada postoji 425 milijuna korisnika Microsoft Azurea, broj objekata u storageu je preko 50 trilijuna, a tehnologije poput strojnog učenja, prikupljanja i analize podataka sa senzora, podrška za hiper-skalabilne aplikacije, sigurno će usmjeriti platformu prema tzv. inteligentnom oblaku', rekao je Tipurić.

Dodao je kako smo ušli u razdoblje u kojem će novi koncepti i tehnologije nastajati na mjesečnoj razini. No, prijašnje tehnologije će se nastaviti koristiti za određene namjene.


'S obzirom na galopirajući razvoj tehnologije i digitalizaciju svega, važnost računalnog oblaka (cloud) i big data fenomena svakim danom postaje sve veća. Digitalizacija utječe kako na naš privatni tako i na poslovni život. Zato danas gotovo i nema organizacije ili pojedinca koji ne postavlja pitanja vezana uz sigurnost i privatnost podataka', rekao je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska

Rekao je kako je Microsoft osnovala Cyber Defense Operation Center (CDOC) s ciljem zaštite od i otkrivanja cyber prijetnji i što brže reakcije na njih te Enterprise Cybersecurity Group (ECG) čiji će stručnjaci pomagati velikim organizacijama u implementaciji sigurnosnih rješenja u cilju moderniziranje njihovih IT platformi, sigurne migracije u oblak i zaštite podataka.

Peter Myers je prikazao mogućnosti Microsoft Power BI sustava za analizu podataka u oblaku, a putem kojeg programeri mogu prenijeti podatke direktno iz aplikacija te ažurirati kontrolna sučelja u stvarnom vremenu.

Ovaj sustav može se koristiti za rješavanje mnogih izazova vezanih uz podatke s kojima se suočavaju organizacije i omogućuje kompletan pregled poslovanja uživo, pronalaženje i istraživanje podataka, uvid s brojnih uređaja te kolaboraciju unutar organizacije.

Na brojnim predavanjima prikazane su mogućnosti Windowsa 10 kao univerzalne platforme za razvoj aplikacija kao i opcija Continuum koja mobilni uređaj, spajanjem na veći ekran, pretvara u pravo malo računalo. Uz brojne novosti koje donose novi Windowsi naglašeno je kako je najveća vrijednost što će nadogradnja operativnog sustava biti stalno dostupna korisnicima, a ne svake dvije do tri godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!