HTC DESIRE Z

Bucmasti Android s tipkovnicom

02.03.2011 u 14:34

Bionic
Reading

HTC Desire Z pametni je telefon baziran na operativnom sustavu Android koji uz ekran osjetljiv na dodir ima i fizičku QWERTY tipkovnicu

HTC je za ljubitelje fizičkih tipkovnica na pametnim telefonima pripremio model Desire Z. U odnosu na originalni Desire, model Z nas je dosta iznenadio debljinom kućišta i još više masom. Očekivali smo nešto veću masu i deblje kućište, ali 180 grama u rukama doista ostavlja dojam cigle te ćete ga itekako osjetiti u džepu.

Velika masa posljedica je čvrstog mehanizma za izvlačenje tipkovnice, koji nije klasično klizni, već odigne dvije polovice telefona u polukružnom pokretu i zatim se zablokira u otvorenom položaju. Mehanizam nam nije baš najbolje sjeo za brzo rasklapanje pa smo ga dali u ruke nekoliko korisnika pametnih telefona. Većina je zaključila da je pomalo nespretan a oni s tanjim prstima (uglavnom žene) otvarali su ga bez većih poteškoća.

Drugim riječima, ovakav način rasklapanja tipkovnice zahtijeva vrijeme navikavanja, a kod nekih ni to nije dovoljno pa prije kupnje svakako pokušajte negdje isprobati kako vam leži u ruci.

Kvaliteta izrade samog telefona vrhunska je, a cijeli pokretni mehanizam izrađen od vrlo uvjerljivo čvrstih metalnih dijelova. Brine nas jedino mogućnost ulaska prašine među spojeve kada je telefon u postupku rasklapanja, no koliko je to stvarno problem, pokazat će mjeseci korištenja. Mi u par dana nošenja ovog telefona nismo imali takvih problema.

Tipkovnica je vrlo dobro napravljena. Razmještaj tipaka nije ni sličan virtualnoj HTC-ovoj tipkovnici pa zahtijeva određeno vrijeme navikavanja, ali nakon toga je tipkanje na njoj vrlo brzo i precizno. Koliko god bili naviknuti na virtualne tipkovnice, lijepo je osjetiti povratnu informaciju pritisnute tipke pod prstima.

Super LCD ekran Desirea Z inferioran je AMOLED ekranima ugrađenim u originalni Desire. Boje su bljeđe, a slika puno manje oštra, a nije puno dobiveno u čitljivosti na suncu – očekivali smo više.

Desire Z dolazi sa Android 2.2 (Froyo) verzijom operativnog sustava i novom verzijom HTC Sensea koja pokazuje mali napredak u odnosu na sada već skoro godinu dana stari Desire, no promjene nisu korjenite, više lagan napredak u pravom smjeru. Prilično beskorisni Footprints postao je Locations i dobio mogućnost navigacije. Komercijalni primjerci Desirea Z bi trebali imati demonstracijske verzije navigacijskog softvera, no to nije bio slučaj s našom testnom verzijom. Dodan je i HTC na kojemu se lako mogu pronaći HTC-ovi dodaci Androidu.

Model Z zbog nekog razloga ima procesor koji radi na taktu od 800 MHz, no moramo priznati da nismo osjetili neku razliku u radu u odnosu na Desire čiji procesor radi na taktu od jednog GHz. Ugrađena kamera je razlučivosti pet megapiksela istovjetno originalnom Desireu, međutim na modelu Z fotografije su kvalitetnije. Isto tako ćemo primijetiti da model Desire HD ipak ima nešto kvalitetnije fotografije – Z se smjestio u sredini.

Ljubitelji hardverskih tipkovnica na pametnim telefonima bit će vrlo zadovoljni ovim pametnim telefonom, ali on nipošto nije savršen. Zbog njegove velike mase i neobična sustava rasklapanja tipkovnice, preporučujemo potencijalnim kupcima da dobro prouče Desire Z i konkurenciju kao što je Motorola Milestone (Droid) u novijim inačicama.

Dimenzije: 119 x 60 x 14 mm
Masa: 180 g
Ekran: 480 x 800, 3,7 inča
Memorija: 1,5 GB interna, utor za microSD memorijske kartice
CPU: 800 MHz Scorpion
Kamera: 5 megapiksela, 720p video
Operativni sustava: Android 2.2
Cijena: 4.500 kn
Ustupio: HTC
www.htc.com