ZA POČETNIKE

Brzi vodič po besplatnoj edukaciji online

  • Autor: Merita Arslani
  • Zadnja izmjena 18.02.2013 11:31
  • Objavljeno 18.02.2013 u 11:31
Salman Khan

Salman Khan

Izvor: Screenshot / Autor: TED

Internet je idealna platforma za 'učenje na daljinu'. Želite li se priključiti rastućoj zajednici onih koji besplatno uče online, pogledajte na čija virtualna vrata trebate prvo pokucati

U inozemstvu je besplatno obrazovanje preko interneta već rašireno i popularno.

Internet je, naime, idealna platforma za 'učenje na daljinu', a kako to automatski znači manje troškove, tako stalno raste i ponuda besplatnog obrazovanja, u koju se uključuju svjetska top sveučilišta.

Stranica EdX idealna je za one koji žele ili su htjeli, a nisu imali mogućnost studirati na prestižnim svjetskim fakultetima. Na stranici možete odabrati Harvard, Berkeley, MIT i još neka sveučilišta, pogledati njihovu ponudu za besplatna predavanja i predbilježiti se.

To je dovoljno da se ubacite na predavanja, ali jednom kad upadnete morate raditi kao da ste zaista na faksu. Od vas se očekuje da odrađujete domaće zadaće, a zauzvrat imate video predavanja, poduke i sve što vam treba da kod kuće odradite zadatke koje ste dobili.

Na kraju tečajeva dobivate i potvrdu što ste završili, što vam može biti od pomoći u budućnosti.

Po sličnom principu radi i Coursera, koja također okuplja brojna sveučilišta, primjerice Stanford, Princeton, Duke, Rice, Vanderbilt te niz drugih fakulteta. Tu je i MIT, na kojem se mogu naći akademski materijali za dvadesetak sveučilišta.

Khan Academy je projekt na kojem možete pronaći na tisuće predavanja na Youtubeu, koja su vezana uz matematiku, medicinu, povijest, fiziku, kemiju, financije i niz drugih predmeta, a među onima gdje možete sigurno naći nešto za sebe i ništa vas ne košta je Free Ed.

Kod nas se slični projekti još uvijek 'sramežljivo' pojavljuju. Jedan od živahnijih portala je Besplatna edukacija, no ponuda je nažalost vrlo slaba.

Povremeno se pojave i entuzijasti, a profesor kojem je najbolje 'upalilo' predavanje preko interneta je već legendarni Toni Milun, koji putem priloga na internetu učenicima objašnjava gradivo iz matematike, fizike, statistike i hrvatskog jezika.

Na svojoj Facebook stranici ima skoro dvadeset tisuća lajkova i svaki dan objavljuje nove zadatke koje učenici rješavaju zajedno s njim.

Znate za dobra web odredišta gdje se može dobiti besplatno obrazovanje? Javite nam.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!