negativan utjecaj?

Britanski regulator analizira partnerstvo OpenAl-ja i Microsofta

08.12.2023 u 15:12

Bionic
Reading

Britanski regulator izvijestio je u petak da će analizirati Microsoftovo partnerstvo sa startupom OpenAI-jem kako bi utvrdio mogući negativan utjecaj na natjecanje na tržištu aplikacija baziranih na umjetnoj inteligenciji

Uprava za tržišno natjecanje i tržište (CMA) sumnja da je partnerstvo de facto rezultiralo Microsoftovim preuzimanjem kontrole nad OpenAI-jem, koji je prije godinu dana uzvitlao prašinu predstavljanjem ChatGPT bota. 'U sustavu upravljanja OpenAI-jem dogodilo se u posljednje vrijeme puno toga, a u nekim događajima sudjelovao je i Microsoft', utvrdio je britanski regulator.

Zato žele utvrditi je li partnerstvo Microsofta i OpenAI-ja, uključujući i te događaje, rezultiralo spajanjem i ako jest, kako bi to moglo utjecati na tržišno natjecanje.

Microsoft se obvezao uložiti više od 10 milijardi dolara u OpenAI i vlasnik je 49 posto udjela u kompaniji.

Izvršni direktor OpenAI-ja Sam Altman rekao je 29. studenoga da će Microsoft u upravnom odboru imati status promatrača, što znači da će imati pristup povjerljivim informacijama, ali neće imati pravo glasa.

Microsoft je u petak zanijekao da je preuzeo kontrolu nad OpenAI-jem.

"Jedina je promjena Microsoftov status promatrača u odboru OpenAI-ja, bez prava glasa, što se bitno razlikuje od, primjerice, Googleove kupnje DeepMinda u Velikoj Britaniji", priopćio je predsjednik Microsofta Brad Smith.

"Blisko ćemo surađivati sa CMA-om kako bismo pružili sve potrebne informacije", dodao je Smith.

Krajem studenog odbor OpenAI-ja naprasno je smijenio Altmana s pozicije izvršnog direktora, ustvrdivši da je izgubio njihovo povjerenje.

U obrazloženju smjene članovi odbora rekli su samo da nije "uvijek bio iskren u komunikaciji", što im je otežalo obnašanje dužnosti. Nisu precizirali u čemu navodno nije bio iskren.

Samo nekoliko dana kasnije startup je izvijestio da se Altman vraća na poziciju izvršnog direktora, a najavili su i promjene u odboru koji ga je smijenio i imenovanje novih članova, bivšeg američkog ministra financija Larryja Summersa i bivšeg čelnika Salesforcea Breta Taylor.

Povratak Altmana na dužnost izvršnog direktora mogao bi značiti novo poglavlje u razvoju neprofitnog startupa koji je dugo pokušavao balansirati između straha od potencijalnih prijetnji umjetne inteligencije i njezinog potencijala za komercijalizaciju, napominje Reuters.

Čini se da je izmjene u odboru direktora idu na ruku Altmanu i Microsoftu koji ga financijski podupire i već nudi tehnologiju OpenAI-ja poslovnim korisnicima diljem svijeta, dodala je tada agencija.