NOVO ISTRAŽIVANJE

Britanci više na Facebooku nego na telefonu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 18.07.2012 08:53
  • Objavljeno 18.07.2012 u 08:50
Facebook internet revolucija

Facebook internet revolucija

Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Britanci radije šalju pismene poruke prijateljima ili komuniciraju preko Facebooka nego li da razgovaraju putem telefona, što je dovelo do po prvi put zabilježenoga pada u broju poziva mobitelom, pokazuju najnovija izvješća

U godišnjem izvješću o korištenju telekomunikacija navodi se da prosječan korisnik šalje sada 50 tekstova tjedno, što je četverostruko više nego li prije četiri godine, te da je 2011. poslano oko 150 milijardi tekstualnih poruka. Prosječan korisnik također provede skoro sat i pol vremena tjedno koristeći e-mail, na socijalnim mrežama poput Facebooka ili Twittera ili koristeći mobitel za pristup Internetu, dok je manje poziva zabilježeno kako na fiksnim tako i na mobilnim mrežama.

Vrijeme provedeno u razgovoru putem telefona bilježi pad od 5 posto u 2011. , pokazuje istraživanje u kojem se utvrđuje i pad od 10 posto u pozivima na fiksnim linijama te po prvi put i pad od preko 1 posto na mobilnim mrežama.

Promjene u komunikaciji pripisuju se prije svega mladim ljudima unatoč tome što oni tvrde da vole razgovor licem u lice.

Nekih 96 posto ispitanih u dobi od 16-24 godine koriste tekstualne aplikacije kako bi bili u kontaktu s prijateljima ili rodbinom, od čega 90 posto njih šalju poruke, a 73 posto koriste društvene mreže.

Promjene u navikama komuniciranja idu ruku pod ruku s povećanim brojem korisnika 'pametnih telefona' pomoću kojih je pristup internetu olakšan. Blizu četiri od deset odraslih (39 posto) posjeduje tzv. smart phone, što je porast od 12 posto u odnosu na godinu ranije, a istodobno iz godine u godinu raste i korištenje interneta putem mobitela.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi