ISPROBALI SMO

Brijanje je ugodnije uz Braun CoolTec

05.02.2014 u 10:23

Bionic
Reading

Iako su LCD zasloni i litij-ionske baterije odavno postali dijelovi naših kućanskih aparata, kada se pojavi brijaći aparat koji uključuje i svemirsku tehnologiju kakva se koristi na satelitima, onda je vrijeme da mu i mi posvetimo malo pažnje

Brijaći aparat CoolTec poznatog njemačkog proizvođača Brauna dolazi u dvije verzije. Jedna uključuje postolje za samočišćenje koje ujedno služi kao punjač, a druga, kakvu smo isprobavali proteklih dana, uključuje samo punjač i aparat.

CoolTec je lijepo dizajniran uređaj koji dobro leži u ruci, a silikonski dijelovi osiguravaju dobro držanje odlučite li se brijati pod tušem. Da, Braun CoolTec je potpuno vodonepropustan do pet metara dubine, tako da je čišćenje ispiranjem pod mlazom vode vrlo lako i pouzdano.

Glava brijaćeg aparata CoolTec je rascijepljena s dvije velike oštrice koje se pomiču po uzdužnoj osi, a središnje postavljen trimer 'diže' i reže dlačice priljubljene uz kožu. Osim brijaće glave, aparat ima neizostavni vanjski trimer s oštricom pod 90 stupnjeva, koji se izbacuje sa stražnje strane aparata.

No ono što CoolTec ističe među konkurencijom, ali i drugim Braunovim proizvodima, je termo-električna tehnologija hlađenja (Thermo Electric Cooling) kože prilikom brijanja. Uz središnje postavljeni trimer nalazi se aluminijska pločica, zapravo samo vrh elektro-keramičkog elementa duboko usađenog u unutrašnjost aparata koji hladi kožu preko koje klizi.

U Braunu navode da im je trebalo šest godina da bi do razine ugradnje smanjili tehnologiju koja se koristi na satelitima i svemirskim letjelicama kako bi se u uvjetima visoke temperature održavala niska temperatura mehaničkih dijelova.

Dvije su glavne komponente 'Teca' u Coolu: vrh je aluminijski koji aktivno hladi kožu, ali i odvodi toplinu u termo-električni hladnjak, koji pak onda hladi i pokretne dijelove u glavi aparata.

Koliko god možda ovo djelovalo složeno, korisniku je najvažnije da 'radi', a radi zaista dobro. Iako ispočetka, pogotovo ako se i inače brijete pomoću aparata, a ne britvicama, osjećaj kocke leda na koži može malo iznenaditi, no vrlo se lako priviknuti. Kao i na sve što je dobro.

Zbog svega toga brijanje CoolTecom je brže, što dodatno skraćuje vrijeme iritacije kojoj je izložena koža. To je idealan aparat za svakodnevno brijanje, ali neće imati previše problema ni s vikend-bradom, odnosno dužom bradom. Naravno da će brijanje dužih dlačica potrajati dulje i da će dlačice trebati skratiti vanjskim trimerom, ali garantiranih 45 minuta rada ugrađene litij-ionske baterije nikada nije dovedeno u pitanje.


Vrijeme rada se skraćuje kad se uključi tehnologija hlađenja, a unatoč fenomenalnom poslu koji su napravili u Braunu, ni oni ne preporučuju više od 15 minuta rada uz uključenu 'pahuljicu' jer može doći do pregrijavanja aparata. Ali to su ekstremne situacije i teško je zamisliti da bi nekome trebalo više od 15 minuta za brijanje.

Iako je po svojim karakteristikama Braun CoolTec aparat iz serije 3 poznatog njemačkog proizvođača, riječ je o zaista revolucionarnom proizvodu koji će olakšati život mnogim muškarcima. Brije kvalitetno uz manje pritiska, tih je, brzo se puni i stvara puno manje vibracija u ruci od starijih modela, a moguće ga je dobaviti po cijeni od oko 1.100 kuna.