TEHNO PREGLED

Bogatstvo je u pandemiji povećao za nevjerojatan iznos: Pogledajte što je sve obilježilo ludu godinu Elona Muska

09.04.2021 u 08:15

Bionic
Reading

Donosimo pregled najvažnijih događanja vezanih uz ekscentričnog milijardera u godini dana tijekom koje je došao do pozicije drugog najbogatijeg čovjeka na svijetu

Elon Musk 2020. je godinu dočekao kao 35. na listi najbogatijih ljudi na svijetu, s 24,6 milijardi američkih dolara imovine. Od tada je taj iznos povećao za nevjerojatnih 126,4 milijarde USD pa se s ukupno 151 milijardom USD dokopao druge pozicije te prestižne top liste. Najviše to može zahvaliti 700-postotnom rastu cijene dionice Tesle.

Ne čudi, stoga, što tijekom prošle godine nije nedostajalo uzbuđenja kad je Musk u pitanju. U ožujku je svima poručio kako je glupo paničariti oko koronavirusa, da bi u travnju je epidemiološke mjere za suzbijanje širenje pandemije koronavirusa nazvao 'fašističkim' i otvoreno kritizirao vlasti zbog njih.

Kasnije je zaprijetio kako će preseliti tvornice u druge američke savezne države. Naljutile su ga jer su zaustavile proizvodnju u pogonima njegove tvrtke Tesla na području Zaljeva San Francisca.

Sretni i povijesni svibanj

Mjesec dana kasnije eto sretne vijesti - Claire Elise Boucher, poznatija kao pjevačica Grimes, rodila mu je sina kojeg su isprva nazvali X Æ A-12 Musk, što su kasnije promijenili u X Æ A-Xii.

Kraj svibnja obilježio je povijesni događaj: Crew Dragon tvrtke SpaceX postala je prva privatna svemirska letjelica koja je do Međunarodne svemirske postaje ponijela astronaute američke svemirske agencije NASA-e.

U kolovozu je Musk postao četvrta najbogatija osoba na svijetu zahvaljujući usponu vrijednosti Teslinih dionica. U rujnu je već bio na trećoj poziciji i prestigao suosnivača i glavnog direktora Facebooka Marka Zuckerberga, opet na krilima Tesle, da bi u studenom iza sebe ostavio i suosnivača Microsofta Billa Gatesa.

No, vratimo se na trenutak u kolovoz 2020. Krajem tog mjeseca Musk je demonstrirao funkcioniranje čipa Neuralink usađenog u mozak svinje nazvane Gertruda.

Godina Starlinka

Tijekom protekle godine konkretne obrise je poprimio i njegov ambiciozni projekt Starlink. Do kraja 2020. tvrtka SpaceX je u orbitu poslala više od 950 satelita, usprkos upozorenjima i prosvjedima znanstvenika, što je bilo dovoljno za bar koliku-toliku razinu pokrivenosti internetom.

Do kraja ove godine Starlink bi trebao udvostručiti brzinu prijenosa podataka koju nudi, a najavljeno je kako će SpaceX u tom roku poslati u svemir prve turiste.

Krajem prošle godine lansirali su i prototip svemirskog broda Starship, koji bi ljudsku posadu trebao povesti ne samo do Mjeseca već i do Marsa i nazad. Doduše, tijekom ove godine ta je letjelica Musku donijela samo nevolje jer se srušila u više navrata.

Krajem siječnja 2021. ponudio je sto milijuna američkih dolara za najbolju tehnologiju hvatanja ugljika, u veljači je drastično podigao popularnost aplikacije Clubhouse, a početkom istog mjeseca je objavom na Twitteru podigao vrijednost bitkoina i najavio kako će ih Tesla prihvatiti kao sredstvo plaćanja.

Tko zna što nas još sve čeka do kraja 2021. godine.