dodatne aktivnosti

Korporativni moćnici koji su se maknuli sa svojih dužnosti: Pogledajte kakvom se klubu Bezos pridružio kako bi 'spasio svijet'

04.02.2021 u 07:15

Bionic
Reading

Bill Gates odlučio je izliječiti svijet. Njegov poslovni partner Paul Allen kupovao je sportske klubove. Ted Turner je jedrio, a Donald Trump postao političar. Osnivač Amazona Jeff Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, planira spasiti planet. Bezos (57) posljednji je u nizu korporativnih moćnika koji su se odmaknuli od svojih svakodnevnih poslova kako bi se posvetili drugim aktivnostima

Bezos je u utorak objavio da napušta mjesto izvršnog direktora maloprodajnog diva koji je pokrenuo prije 27 godina. Prema časopisu Forbesu, Bezos 'vrijedi' 197 milijardi dolara.

On namjerava ostati izvršni predsjednik Amazona, ali će više vremena posvetiti "strastima" poput vlastite svemirske tvrtke Blue Origin i zaklade Bezos Earth, kojoj je prošle godine donirao 10 milijardi dolara.

Odmaknuvši se od svakodnevnih radnih obaveza, Bezos je odlučio slijediti stope ostalih biznismena koji su se privremeno, a neki i trajno, udaljili od vođenja poslova koji su ih obogatili.

Gates (65) i Allen, koji je 2018. umro od posljedica raka u 65. godini, osnovali su Microsoft 1975. godine te ga pretvorili u vodeću svjetsku tvrtku za računalni softver.

Gates je 2000. godine napustio mjesto izvršnog direktora te je sa suprugom osnovao Zakladu Bill & Melinda Gates koja je posvećena brizi o globalnom zdravlju.

Gates, prema Forbesu četvrti najbogatiji čovjek na svijetu, dao je ostavku na mjestu predsjednika Microsofta 2014. godine, a upravni odbor je napustio u ožujku prošle godine.

Allen, čije je bogatstvo Forbes procijenio na 20 milijardi američkih dolara, otišao je iz Microsofta 1983. godine kada se prvi put suočio s rakom, ali je u upravnom odboru ostao do 2000. godine.

Nakon što je napustio tvrtku, Allen je postao vlasnik sportskih timova; kupio je košarkaški klub Portland Trail Blazers te tim američkog nogometa Seattle Seahawks.

Osim toga bio je i aktivni filantrop, donirajući milijarde dolara u vrijedne svrhe kao što su medicinska istraživanja.

Pogled u svemir

Turner (82) očevu je oglašavajuću tvrtku pretvorio u posao vrijedan više milijardi dolara, pokrenuvši Cable News Network (CNN) i također kupujući klubove; bejzbolski klub Atlanta Braves i košarkaški Atlanta Hawks.

Ipak, jedrenje mu je bila najveća strast.

Kao skiper jedrilice "Courageous" osvojio je 1977. najprestižniju svjetsku regatu America's Cup.

Mnogi milijarderi su zbog politike ostavili svoj posao, poput Donalda Trumpa i Michaela Bloomberga.

Trump (74) je pobijedio na predsjedničkim izborima 2016. godine, dok je Bloomberg, osnivač tvrtke za pružanje financijskih informacija, triput biran za njujorškog gradonačelnika i neuspješno se kandidirao za demokratsku nominaciju prošle godine.

Bezos, koji je 2000. osnovao svoju svemirsku tvrtku Blue Origin, nije jedini poduzetnik koji je proširio svoje vidike izvan Zemljine orbite.

Richard Branson (70), osnivač Virgin grupe, također posjeduje tvrtku za svemirske letove Virgin Galactic i želi svemirski turizam učiniti pristupačnim.

Međutim, kada je u svemir u pitanju, Bezos i Branson gledaju u leđa drugom najbogatijem na svijetu Elonu Musku, južnoafričko-američkom milijarderu.

Musk prvo je veliko bogatstvo stekao prodajom Pay Pal-a eBayu 2002. godine nakon čega je osnovao tvrtku za proizvodnju električnih automobila Tesla i solarnu elektranu SolarCity.

Godine 2002. pokrenuo kompaniju SpaceX koja je postala vodeća svjetska privatna raketna tvrtka. Šalje komercijalne satelite u svemir i isporučuje teret Međunarodnoj svemirskoj postaji. Lani je postala i prva privatna kompanija koja je lansirala ljude u svemir.