NOVE TEHNOLOGIJE

Bluetooth 5 je tu, no što ćemo s njim?

29.05.2017 u 13:31

Bionic
Reading

Ako uporno pretražujete tržište u potrazi za najnovijim dodatkom za Bluetooth, veliki su izgledi da ćete se morati strpjeti sve do sljedeće godine

Kako stvari stoje, kupnja novih uređaja koji podržavaju Bluetooth nešto je oko čega se valja strpjeti do iduće godine. Razlog ovome su dva najveća proizvođača pametnih telefona (Samsung i Apple) koji polako kreću prema novom standardu Bluetooth 5. Galaxy S8 već ima podršku, dok nadolazeći Galaxy Note i iPhone tek trebaju prihvatiti ovu tehnologiju.

Tim rečeno, nakon što tri najpoželjnija smartfona naprave skok prema Bluetoothu 5 budite sigurni da će hrpa proizvođača dodataka krenuti za njima.

Ovo nipošto ne znači da trenutna ponuda uređaja s Bluetoothom postaje neiskoristiva. Bluetooth 4-4.2 s nama će biti još bar nekoliko godina. Jedini pravi nedostatak s kojim ćete se morati nositi su dodaci koji ne rade jednako brzo kako to vaš smartfon diktira. Drugim riječima, nećete iskoristiti puni potencijal nove i brže generacije Bluetootha.

Što je to Bluetooth 5? Izvor: Društvene mreže / Autor: Bluetooth

Glavna prednost Bluetootha 5 su brzina i doseg. On ima dvostruku brzinu u odnosu na Bluetooth 4.2 te može raditi na puno većim udaljenostima. Naravno, uzmemo li u obzir sve smetnje poput zidova i drugih uređaja, jako je teško zamisliti da ćete glazbu sa svojeg Galaxyja S8 moći slušati na zvučniku udaljenom 80 metara. Dakle ako iduće godine kupite zvučnik koji podržava standard Bluetooth 5, imat ćete uređaj koji ćete moći postaviti bilo gdje u stanu, dok ćete sa standardom 4.2 biti nešto više ograničeni.

Koliko onda treba čekati do pojave prvih uređaja s Bluetoothom 5? Periferije koje ga podržavaju nećemo vidjeti do rane 2018. U ovome trenu skoro nitko ne radi na uređajima koji ga podržavaju s obzirom na to da je jedini telefon koji koristi tehnologiju trenutno Galaxy S8.

Incipio Group, kompanija odgovorna za brendove Griffin, Braven, Incase i Incipio, neće izbacivati uređaje za Bluetooth 5 do kraja ove godine, no planira početi s isporukom tijekom prve polovice iduće godine. 'Nismo mogli pronaći nijedan veliki razlog zbog kojeg bismo odmah krenuli s adaptacijom standarda zato što bi to usporilo isporuku i razvoj drugih proizvoda koje imamo u planu', rekao je glasnogovornik Incipio Groupa. 'Kako bismo zbilja iskoristili sve prednosti Bluetootha 5, potreban je smartfon ili neka druga platforma koja također podržava ovaj standard, a trenutno ih ima jako malo.'

Drugim riječima, ako i proizvođači strpljivo čekaju s početkom izbacivanja uređaja s Bluetoothom, ne vidimo razloga zašto ne biste i vi. Nova generacija Bluetootha tek uzima zamah, što znači da se za kvalitetne dodatke samo treba malo strpjeti.