NOSIVI UREĐAJI

Biste li ga nosili? Facebook tajno radi na pametnom satu

15.02.2021 u 09:01

Bionic
Reading

Kompanija Marka Zuckerberga već neko vrijeme razvija nosivi uređaj kojim će podebljati svoj hardverski portfelj kojeg trenutno čine uređaj za komunikaciju Portal i uređaj za virtualnu stvarnost Oculus

Facebook nastavlja proboj u tržište hardvera, ovaj put uz pomoć pametnog sata, piše The Information. Smartwatch će biti temeljen na Androidu, premda izvještaj ne navodi planira li Facebook koristiti Googleov Wear OS. Information također ističe nepotvrđene informacije o izradi Facebookovog operativnog sustava koji će raditi na budućim iteracijama ovog uređaja.

Pametni sat će moći slati poruke i pratiti fitnes aktivnosti, te će se pridružiti Portalu i Oculusu kao još jedan pripadnik Facebookove kolekcije uređaja. Kompanija također radi na brendiranom modelu Ray-Ban pametnih naočala koje bi trebale izaći kasnije ove godine.

Facebook, naravno, poriče sve navedene projekte.

Jedna stvar koja je sigurna, ističu iz Vergea, je da se Facebook već godinama nastoji probiti u svijet hardvera. Kompanija ima preko 6.000 zaposlenika koji rade na različitim projektima za proširenu i virtualnu stvarnost u sklopu Oculusa i Portala, kao i nekoliko eksperimentalnih inicijativa u sklopu odjela Facebook Reality Labs, kažu iz Bloomberga.

Ulazak u svijet nosivih spravica Facebooku bi trebao olakšati prije dvije godine kupljen startup CTRL-Labs koji se bavi neuralnim sučeljima i mehanizmima za bežičnu kontrolu uređaja, uključujući onom pomoću moždanih valova.