IMATE IZBOR

Bing i Google prate Djeda Božićnjaka

19.12.2012 u 13:55

Bionic
Reading

U NORAD-u su odlučili okončati petogodišnji ugovor s Googleom o praćenju putanje Djeda Božićnjaka, pa će tu dužnost ove godine preuzeti Microsoftova tražilica. No Google se ne predaje

U Mountain Viewu najavljuju kako će sami nastaviti pratiti djedicu u crveno-bijeloj odori.

Za praćenje njegovog putovanja po svijetu su, kažu, razvili poseban algoritam koji će ga slijediti u stopu, iz minute u minutu.

Počevši od ranog jutra na Božić (dva ujutro po pacifičkom vremenu, deset ujutro kod nas), moći ćete ga pratiti pomoću aplikacija Google Earth i Google Maps, kao i na sajtu Santa Tracker. Potonji je lokaliziran i na hrvatski.

Zateknete li se u to vrijeme na putu ili na poslu, Verge preporučuje dodatke za Chrome i aplikaciju za Android, kao i alarm za Google+, Facebook i Twitter.

Bing za praćenje nudi tri različite aplikacije za pametne telefone. Osim za Windows Phone 8, na raspolaganju su aplikacije za iPhone te za Android.

NORAD-ov korisnički račun na Twitteru prati blizu 95 tviteraša, stranica na Facebooku prikupila je više od milijun lajkova, a na Googleu+ prati je više od četiri tisuće korisnika te društvene mreže. Video na YouTubeu (potražite ga malo niže) u trenutku pisanja ovog teksta pogledan je više od 545 tisuća puta.

NORAD (skraćenica za Zapovjedništvo obrane sjevernoameričkog zračnog prostora) je počeo pratiti Djeda Božićnjaka 1955. godine, kada je broj vojne zračne baze Peterson zabunom objavljen u novinskom oglasu za trgovački lanac Sears.

Neko dijete nazvalo je bazu nadajući se kako će razgovarati s Djedom Božićnjakom. Na poziv se javio pukovnik Harry Shoup, koji je prihvatio igru i rekao djetetu da prate njegovu putanju. Iz toga se razvila tradicija, ali i projekt na kojem uz NORAD radi više od 50 partnera, a koji prate milijuni ljudi diljem svijeta.