UVIJEK SPREMAN

Bill Gates progovorio o mitovima, Microsoftu, špijunaži...

11.02.2014 u 13:01

Bionic
Reading

Osnivač Microsofta te njegov bivši predsjedavajući Bill Gates nije rijedak posjetitelj mreže Reddit. U sklopu još jednog bloka pitanja i odgovora AMA (Ask Me Anything), tijekom nekoliko sati odgovorio je na brojne zanimljivosti i mitove o sebi, ali i ulogu na novoj poziciji u kompaniji. Istovremeno se dotaknuo i problema sa špijunažom, virtualne valute Bitcoin i dr.

Baš kao i dosad, Gates je pripremio dosta materijala za razgovor s korisnicima mreže Reddit. Prije samog početka na svojoj YouTube stranici objavio je i video u kojem odgovara na tri mita o sebi. Jedan od njih je i pitanje je li najveći filantrop, a drugo je bi li pokupio novčanicu od 100 američkih dolara da je vidi na ulici:


'Na koji se način Bill Gates promijenio u proteklih 20 godina', jedno je od pitanja postavljenih milijarderu. Gates je naveo kako bi prije dvadesetak godina bez problema danima bio u uredu, jer je bio pun energije. 'Danas sam nešto umjereniji uz dodatnu dozu mudrosti', dodao je.

Novi je CEO Microsofta Satya Nadella, a Gates je odstupio s mjesta predsjedavajućeg kompanije na poziciju tehničkog savjetnika. U bloku AMA na Redditu otkrio je i kako ga je Nadella osobno pitao za pomoć kako bi bio siguran u to da je kompanija ambiciozna s inovacijama. Gates smatra kako je i kod paketa Office još mnogo prostora otvorenog za takvo što. No dvije trećine svog vremena Bill Gates posvećuje svojoj zakladi (Bill & Melinda Gates Foundation), a tek trećinu Microsoftu.

Situaciju vezanu za agenciju NSA (Nacionalnu sigurnosnu agenciju SAD-a) te špijunažu vidi kao vrlo složen problem, posebno zbog utjecaja tehnologije na privatnost. 'Privatnost će postajati sve važnija kako se kamere i senzori budu razvijali i skupljali sve više informacija kako bi pokušali biti od pomoći. (...) Vlada mora imati ulogu u pokušajima sprečavanja kriminala i terorizma, ali mora biti otvorenija', rekao je Gates.

Krajnjom granicom računalnog razvoja vidi računala koja samostalno uče. Stoga je savjetovao da se postojeći i budući studenti posebno orijentiraju na taj segment koji bi mogao biti od neprocjenjive važnosti kada je riječ o sljedećih desetak godina. 'Više je razvoja (u vezanom segmentu) učinjeno u protekle tri godine nego ikad ranije', rekao je.

Kad se spomenula digitalna valuta Bitcoin, Gates je rekao da je njegova zaklada već unutar sustava vezanog za digitalne valute, no za razliku od Bitcoina, ne može biti anonimna. 'Digitalni novac ima niske transakcijske troškove, što je izvrsno za siromašne, jer oni trebaju financijske transakcije s manjim svotama novca', napisao je Bill Gates dodavši da će tijekom sljedećih pet godina digitalni novac uzeti maha i mnogo pomoći najsiromašnijima.

Podijelio je i svoju viziju svijeta u sljedećih pedesetak godina. 'Mislim kako ćemo u sljedećih 20 do 30 godina gotovo u potpunosti eliminirati nejednakost poput činjenice da dijete u siromašnoj zemlji ima 30 puta veću smrtnost nego djeca drugačije pozicije. (...) (Pismenost, prehrana, obrazovanje...) Sve to su osnovne stvari koje možemo pružiti svakom djetetu. U međuvremenu, bogati svijet mora osigurati brigu o okolišu i bolestima iz tog svijeta.'

Sva pitanja i odgovore moguće je pronaći na Redditu, a Bill Gates se oprostio od razgovora još jednim videom te pitanjem zajednici:

'Na koji način možemo pomoći ljudima razumjeti da inozemna pomoć nije 25 posto ili čak 10 posto budžeta SAD-a, već manje od jedan posto?'