različiti prioriteti

Bill Gates opleo po Musku: 'Radije bih investirao u cjepiva nego išao na Mars'

03.02.2023 u 08:56

Bionic
Reading

Bivši šef Microsofta kritizirao je vlasnika Tesle, no također je uvjeren da će i Musk jednog dana postati velikim filantropom

Microsoftov suosnivač Bill Gates rekao je da bi radije platio za razvoj cjepiva koja spašavaju živote nego putovanje na Mars, implicirajući kako se njegovi prioriteti ralikuju od drugog poznatog bogataša, Elona Muska. Gates je tijekom intervjua za BBC također odgovorio na pitanje oko ohrabrivanja Muska da se pridruži 'klubu megafilantropa' kojem pripadaju Buffet, Bezos i Gates.

'Da, vjerujem da će jednog dana Musk biti veliki filantrop' komentirao je Gates. 'Očigledne stvari poput Tesle pozitivno utječu čak i ako nisu oblik filantropije. Na kraju dana, ne vjerujem da će, pored odlaska na Mars, što bi moglo koštati dosta puno novca, Musk sav novac htjeti potrošiti na sebe'.

  • +4
Bill Gates Izvor: Profimedia / Autor: WITT / Sipa Press / Profimedia

Gates je nadodao da vjeruje da će Musk postati filantropom zahvaljujući 'svojem intelektu'. Uglavnom, čini se kako Gates putovanje na Mars ne smatra dobrom investicijom. 'Zapravo je dosta skupo putovati na Mars' rekao je BBC-ju. 'Možete platiti cjepivo za ospice i spasiti tisuće života, a cijena tog cjepiva ti samo govori da 'ne ideš na Mars''.

Zaklada Bill & Melinda Gates, neprofitna organizacija koju su osnovali Gates i njegova bivša žena Melinda French uložio je milijarde dolara u istraživanje, razvoj i dostavu cjepiva najsiromašnijim zemljama na svijetu. Gates je zajedno sa French-Gates i Buffettom osnovao Giving Pledge, organizaciju koja okuplja najbogatije ljude na svijetu koji su obećali pokloniti većinu svojeg bogatstva.

Musk, često prozivan najbogatijim čovjekom na svijetu 2012. je također potpisao zakletvu. Musk je 2022. donirao 5.7 milijardi dolara u Teslinim dionicama zakladi Musk koju je s bratom Kimballom Muskom osnovao 2002. Zaklada je 2022. podijelila oko 160 milijuna dolara, piše Bloomberg.

Musk je nedavno rekao da je vrlo teško pronaći 'načine na koje se može donirati novac i napraviti razliku'. Izvješće Voxa 2021. navodi da je Musk donirao sveukupno 0.05 posto svojeg sveukupnog bogatstva.

Gates i Musk su se već nekoliko puta otvoreno prepirali oko stvari poput Covida-19, klimatskih promjena i putovanja kroz svemir, zaključuje Business Insider.