SINOT AQUA

Ova luksuzna Sinotova jahta koristi pogon na vodikove ćelije

10.02.2020 u 13:24

Bionic
Reading

Sinotov luksuzni brod Aqua svojim putnicima pruža užitak putovanja bez nužne brige o potencijalnom zagađivanju okoliša

Sinot je nedavno službeno objavio rad na super-jahti pod imenom Aqua prvom plovilu svoje vrste koji koristi pogon na vodikove gorive ćelije. Cijena? Prava sitnica - oko 644 milijuna dolara, prenosi Engadget.

Sam brod je dugačak 113 metara, ima pet paluba, a može ugostiti 14 gostiju i 31 člana posade (uključujući personalnog trenera koji radi u brodskoj teretani). Pokreću ju dva motora od 1 MW koje pokreću spremnici superhlađenog vodika. Avangardni dizajn, luksuzni interijer i visoka cijena ponukali su velik broj medija i insajdera da pretpostave da iza prve narudžbe stoji sam Bill Gates, makar je kompanija glasinu ubrzo demantirala.

Mobilnost i prilagodljivost

Sinot ide tako daleko da je u jahtu ugradio posude s gelom umjesto baklji ili ugljenih grijalica, sam brod se kreće brzinom od 17 čvorova (32 km/h) i ima nešto veći doseg od 6000 kilometara. Naravno, ne radi se o brodu koji ne ostavlja nikakav trag na okolišu. Stanice za punjenje vodikom su prilično rijetke, što znači da Aqua, ako dođe do toga, može upregnuti dobri stari dizel motor.

Isplovljavanje prvog modela Sinot Aque zakazano je za 2024.