MOBITELI I MALI TABLETI

Besplatne Windows licence Microsoftu dovele 50 novih proizvođača

06.10.2014 u 08:01

Bionic
Reading

Nakon otkrivanja nekih noviteta vezanih uz Windows 10, Microsoftov Terry Myerson je otkrio i druge novosti vezane uz ekosustav koji kompanija polako kroji. Myerson je za Re/code izjavio kako je ponuda besplatnog korištenja Windows operativnog sustava za mobilne uređaje i tablete dijagonale manje od devet inča kompaniji prišlo čak 50 novih proizvođača/partnera

Sve se odvilo nedugo nakon što je u travnju kompanija najavila da će partneri koji proizvode uređaje moći besplatno koristiti Windows operativne sustave na svojim uređajima. 'Sve ide po planiranom, očekujem da će se stvari samo nastaviti dalje', rekao je Myerson u intervjuu.

Riječi Microsoftovog čovjeka zaduženog za Windows segment znače i da će nadolazeći Windows 10, čiju bi jezgru trebali koristiti svi uređaji - od mobitela, preko tablet računala, konzola pa sve do punokrvnih radnih stanica, nastaviti istim tempom. Premda kompanija jučer nije otkrila kako će točno izgledati mobilna verzija platforme, jasno je da će se politika besplatnih Windows sustava za uređaje manjih dijagonala nastaviti i dalje.

Myerson je otkrio i da će igraća konzola Xbox One također imati značajne koristi od Windows 10 jezgre, no za sada je ne planiraju vezati za brand 'Windows'. Strategiju bi kompanija trebala razjasniti u vremenu koje dolazi - jer nije jasno niti koliko će (samostalno ili u obliku nadogradnje) koštati Windows 10 operativni sustav za računala.