ISPROBALI SMO

BenQ W3000 je dobar, ali skup izbor za 3D kućno kino

04.12.2015 u 07:51

Bionic
Reading

W3000 pruža prirodnu sliku koja kombinira jasnoću i preciznost s iznimno živom reprodukcijom boja. Šteta je što si ga ne mogu priuštiti ni pod razno

Model W3000 perjanica je nove serije projektora tvrtke BenQ namijenjenih prvenstveno za korištenje kod kuće, za gledanje multimedijalnih sadržaja (2 i 3D) i za igranje računalnih igara.

Blago je zaobljenih linija i kompaktan, jednostavan za postavljanje i upravljanje. Nisam baš bio sretan zbog toga što ima samo jednu nožicu za postavljanje kuta nagiba projekcije jer su mi draži modeli s dvije. Djeluju stabilnije. Vama to može i ne mora smetati.

Nudi mogućnost trapezoidne korekcije te horizontalnog i vertikalnog pomaka objektiva. Uz uobičajene postavke slike (svjetlina, kontrast, boja, nijansa, i tome slično), W3000 nudi nekoliko modova za postavljanje slike (Svjetlo, Standard, Cinema (Rec.709), ISF dan, ISF noć) te mehanizam za sveobuhvatnu prilagodbu boje i mogućnost automatskog namještanja pozicioniranja primarne/sekundarne boje i bijele točke (D65).


Omogućen je i pristup postavkama temperature boje, gdje je moguće birati između dvije opcije: odabir programirane postavke (Cool, Normal...) ili fino namještanje. Na raspolaganju je i mogućnost namještanja vrijednosti boje, zasićenosti... Među zanimljivim su značajkama filteri za oštrinu, smanjenje buke i poboljšanje piksela.

W3000 pruža prirodnu sliku koja kombinira jasnoću i preciznost, a kojoj je teško naći ozbiljan prigovor. Zahvaljujući podršci za standard Rec. 709, iznimno živo reproducira boje.

Svjetlo se pokazalo odličnim već pri tvorničkim postavkama - nisam morao ništa mijenjati i dodavati. Možda bi razina crne mogla biti nešto bolja, ali time već ulazimo u područje osobnih preferencija. U 3D načinu rada zadržava prirodnost i jasnoću te osjećaj dubine. Dolazi u paketu s naočalama DGD5 što je za pohvalu.

Prilično je dobar za projekcije s malih udaljenosti (slika dijagonale sto inča/2.454 centimetra s udaljenosti od 2,5 metra) što ga čini pogodnim i za manje prostorije. Izvedba je bila podjednako kvalitetna bez obzira na veličinu prostorije u kojoj sam ga koristio.

U paket je uključen i daljinski upravljač koji svijetli jarkom narančastom bojom, poput oka Sauronova. To ga čini dobro vidljivim i olakšava korištenje, mada je sasvim izgledno kako će vas zaslijepiti prilikom uključivanja. Preporučujem gledanje u drugom smjeru dok se malo ne priviknete.

Zvučnici snage deset watta ostavili su me ravnodušnim. Zvuk je bio korektan i jasan, ali ne više od toga.

S 29/33 decibela radi dosta tiho, gotovo neprimjetno. Iako, primijetio sam kako pri gašenju proizvodi dosta glasan zvuk, a i trebalo mu je više vremena za potpuno isključivanje nego kod drugih modela koje sam dosad imao prilike isprobati.

Ukupno gledano, dojma sam kako je W3000 projektor koji će zadovoljiti potrebe i nešto zahtjevnijih ljubitelja kućnih projekcija na velikom platnu ili zidu. Nažalost, od većine nas dijeli ga prilično visoka cijena.

BenQ W3000 - osnovne specifikacije

Dimenzije: 330‎ puta 120 puta 247 mm

Težina: 4,2 kg

Projekcijski sustav: 3D DLP

Jačina svjetla: 2.000 lumena (ANSI)

Rezolucija: 1.920 puta 1.080 piksela, 16:9

Omjer kontrasta: 10.000:1

Žarulja: 260 W, četiri tisuće sati u štedljivom načinu rada

Cijena: 11.599 kuna

Ustupio: BenQ