TEHNO NOVITETI

ASUS na CES-u predstavio pravo čudo: Modularno prijenosno računalo s masivnim preklopnim zaslonom

07.01.2022 u 14:25

Bionic
Reading

Poznat proizvođač hardvera na CES-u je predstavio inovativno rješenje koje koristi trikove kakve smo do danas gledali uglavnom u svijetu mobilnih telefona

Asusova prezentacija na CES-u 2022 zvala se 'Incredible Unfolds' (nevjerojatno rasklapanje), a centralni fokus bio je neobičan prototip Zenbook 17 Fold OLED. Riječ je o prvom firminom uređaju s preklopnim zaslonom dijagonale 17.3 inča.

Najzanimljiviji dio ovog računala je njegov neobičan dizajn koji obuhvaća dva oblika u jedan. Ako ga rasklopite, novi Zenbook nudi masivni 2.5 K OLED ekran osjetljiv na dodir koji se može preklopiti na pola i stvoriti dva zaslona od 12.5 inča u rezoluciji 1920 puta 1080 piksela, piše TechAdvisor.

Računalo je u oba načina rada kompatibilno sa Asusovim dodacima koji su specifično dizajnirani za ovaj uređaj. ErgoSense tipkovnica i trackpad spajaju se pomoću Bluetootha te pružaju mogućnost koirštenja Fold OLED-a u nizu neobičnih i zanimljivih položaja. Pored mogućnosti rada kao tablet s virtualnom tipkovnicom ili punokrvno stolno računalo, Fold OLED može funkcionirati kao 'knjiga' na koju se može povezati fizička tipkovnica.

Zenbook 17 Fold OLED također koristi softverski switcher ScreenXpert 2 koji omogućava rad s različitim prozorima i sadržajem čak i kad je preklopljen. Što se OS-a tiče, uređaj pokreće Windows 11. Kad smo već kod tehnikalija, spomenimo da ga pokreće dvanaesta generacija Intelovih procesora i7. Što se grafike i memorije tiče, za njih su odgovorni integrirani čipset Xe te 16 GB RAM-a. Za kraj, tu je zapremnina od 1 TB SSD-a. Računalo također podržava PCIe četvrte generacije, dok su oba USB-C ulaza kompatibilni sa Thunderboltom 4. Za kraj, tu je baterija od 75 Wh i web kamerica od 5 MP.

Što se dostupnosti uređaja tiče, tu imamo loše vijesti. Unatoč grandioznoj najavi na CES-u, ovaj Zenbook na policama vjerojatno nećemo vidjeti prije svibnja.

Također je nepotrebno naglašavati da će mu cijena vrlo vjerojatno biti više nego paprena.