sličan jupiteru

Astronomi u čudu: Otkriven masivni plinoviti div bez ijednog oblaka čija godina traje kraće od pet dana

26.01.2021 u 13:27

Bionic
Reading

Zapanjeni znanstvenici opisuju udaljeni masivan planet sličan užarenom Jupiteru koji u kratkoj orbiti kruži oko zvijezde koja je od Zemlje udaljena 575 svjetlosnih godina

Astronomi su otkrili još jedan jako čudni planet koji će nam pomoći dodatno razumijeti svemir. Gizmodo prenosi da je tim znanstvenika na Harvardu i Smithsonianu otkrio plinovitog diva udaljenog oko 575 svjetlosnih godina od Zemlje. WASP-62b nalazi se u ekstremno bliskoj orbiti gdje jedna godina traje 4.5 dana, no začudo - nema niti jedan oblak. Riječ je o drugom poznatom egzoplanetu bez oblaka, fenomenu koji se, prema statistici, može pronaći kod tek sedam posto egzoplaneta.

Astronomi su WASP-62b prvi put susreli 2012., no tek su nedavno dobili priliku proučiti njegovu atmosferu. Voditeljica studije Munazza Alam koristila je spektroskopska promatranja teleskopa Hubble kako bi prepoznala tragove natrija, elementa kojeg nije moguće prepoznati ako planet ima oblake. Astronomi obično dobivaju male naznake prisutnosti natrija, što znači da je ovo očitanje može interpretirati kao apsolutni dokaz odsutnosti oblaka iz atmosfere WASP-62b.

Tim koji je analizirao planet nada se da će skorašnje lansiranje svemirskog teleskopa James Webb pružiti dodatne metode kojima će se planet moći proučavati te, uz malo sreće, pronaći tragove silikona čija bi prisutnost pomogla razumijeti način na koje su planeti poput ovog uopće nastali te što je još važnije - razlikuju li se oni od planeta koje okružuju oblaci, zaključuje Engadget.