ODLIČAN ZADNJI KVARTAL

Apple opet na vrhu ljestvice najprodavanijih smartfona

31.01.2020 u 15:12

Bionic
Reading

Zahvaljujući izvrsnom prošlogodišnjem četvrtom tromjesječju Apple je uspio prestići Samsung na top ljestvici proizvođača pametnih telefona

Prema podacima tvrtke Strategy Analytics i drugih istraživačkih tvrtki odlična prodaja iPhonea 11 donijela je Appleu najbolji poslovni kvartal ikad i 18,9 posto globalnog tržišta.

Isporučili su sedam posto više smartfona nego tijekom istog razdoblja u 2018. i nadmašili su ljute rivale u Samsungu za samo pola posto.

gadgeti za svačiji džep

Samopunjivi bežični punjači, pametni selfi štapovi, roboti... Ovo su najbolji dodaci za mobilne telefone koji smo vidjeli na CES-u

Pogledaj galeriju

U Samsungu su tijekom zadnja tri mjeseca 2019. zabilježili pad profita, uglavnom zbog lošijih rezultata odjela zaduženog za procesore. U južnokorejskoj tvrtci tvrde kako je prihod od mobilnih uređaja porastao sedam posto u odnosu na 2018., ali ne dovoljno kako bi nadoknadio pad prodaje čipova.

Huawei, koji je prošle godine izbacio Apple s drugog mjesta top ljestvice najprodavanijih smartfona, suočio se s problemima zbog trgovinskog rata Kine i Sjedinjenih Država pa su isporuke tijekom zadnjeg lanjskog kvartala pale 7,4 posto u odnosu na godinu prije.

Ukupno gledano, prodaja pametnih telefona pala je 2,2 posto u odnosu na 2018. Među najvećim gubitnicima na godišnjoj razini je LG, s padom od 23,3 posto, dok je među dobitnicima Huawei sa 4,5 posto, piše Engadget.