PODRŠKA SA SVIH STRANA

Apple: Naredba za provaljivanje u iPhone je neustavna!

26.02.2016 u 13:10

Bionic
Reading

Je li dekripcija iOS uređaja za vladine potrebe pitanje nacionalne sigurnosti ili pitanje ustavnosti? Oko ovoga će se voditi velika borba u tjednima koji slijede. Apple je uz podršku drugih IT divova i službeno na sud podnio dokumentaciju kojom se želi obraniti od presude da za potrebe FBI-ja mora preinačiti iOS softver tako da ga se (lakše) dekriptira i pristupi podacima

S jedne strane američke vlasti navode kako je u pitanju sigurnost javnosti u pitanju, posebno kako bi se izbjegli slučajevi kao onaj iz San Bernardina. S druge strane stoji Tim Cook, čelnik Applea, ali s podrškom brojnih drugih IT divova, kojima je prioritet privatnost i sigurnost uređaja koje prodaju.

Pravnici diljem svijeta su donekle sukobljeni u mislima oko cijelog slučaja, no čini se kako je konsenzus da niti jedna strana u ovoj priči nema značajnu prevagu. Sami slučaj je još uvijek u povojima, a činjenica da je Apple sad i službeno zatražio od suda poništenje prethodne odluke svakako komplicira stvari. Mnogi smatraju da je jednostavno previše načina na koji sve skupa može završiti te da je vrlo rano za davati nekakve zaključke.


Novi kod, koji posredovanjem suda traži FBI za integriranje u iOS platformu, izravno krši Prvi amandman Ustava SAD-a. Kako su ranije sudske odluke rekle da je računalni kod u sklopu slobode govora, Apple se posebno osvrnuo na taj segment.

Kompanija iz Cupertina se posebno boji kako bi dekripcija jednog uređaja imala posljedice na milijune drugih, jer bi 'vlasti imale neograničenu slobodu u smislu zahtjeva prema kompanijama poput Applea'.