PONEŠTO ZA SVAKOG

Apple najavio: Evo što nas uz nove emojije čeka u iOS-u 16.4

17.02.2023 u 09:54

Bionic
Reading

Nadolazeća nadogradnja poznatog operativnog sustava sa sobom donosi niz poboljšanja, uključujući preko 30 emojija, notifikacije za internetske aplikacije i poboljšanu aplikaciju Podcasts

Apple je izbacio razvojnu betu mobilnog operativnog sustava iOS 16.4. Premda je nadogradnja dostupna samo malom broju korisnika, proizvođač je službeno predstavio značajke koje ćemo dobiti kad nadogradnja postane dostupna svima. Na svoje će doći fanovi emojija, dobit ćemo poboljšanu aplikaciju za podcaste te notifikacije za internetske aplikacije.

Emojiji su, bez dvojbe, najatraktivniji dio ove nadogradnje. Apple je najavio čak 31 novi slikovni znak, uključujući soba, gusku, ružičasto srce i 'potresen sam' samo su neki od novih znakova koje ćemo moći koristiti nakon što iOS 16.4 stigne na Appleove smartfone, a kompanija je naglasila da će u konačnoj verziji neki od njih dobiti male dizajnerske modifikacije.

Appleova aplikacija Podcasts dobit će nove značajke. Točnije - ako ste pretplaćeni na neke kanale, oni će se pojaviti u novoj sekciji 'Channels'. Uz iOS 16.4 korisnici će jednostavno moći nastaviti slušati emisije i dok se voze unutar CarPlay načina rada. Aplikacija će s novim dizajnom stići na iPadOS 16.4 te macOS 13.3.

Lista nadolazećih podcasta prikazivat će epizode koje niste preslušali do kraja čak i ako taj podcast ne pratite. Da biste ih maknuli iz reda morat ćete ih ručno izbrisati ili ih označiti kao preslušane.

Appleov iOS 16.4 također donosi notifikacije koje mogu stvoriti internetske stranice. Ako korisnik na ekran Home doda internetsku aplikaciju, proizvođači te aplikacije moći će slati notifikacije nakon što, naravno, korisnika zamole za dozvolu. Kompanija je značajku prvi put predstavila tijekom prošlogodišnjeg WWDC-a, napominje TechCrunch.

  • +5
iPhone 14 Pro Max slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

U blogu WebKita, Apple je objavio da će korisnici na ekran Home moći dodavati i internetske aplikacije preglednika treće strane - do sad su mogli to napraviti samo kroz Safari.

Naravno, ovo nisu jedine nadogradnje koje dolaze s novim iOS-om. Messages će dobiti mogućnost prikaza objava s Mastodona, podršku za T-Mobileovu 5G uslugu u SAD-u te mogućnost aktivacije ili deaktivacije Always On prikaza u sklopu pojedinih Focusa.

Ako ste tako znatiželjni da ne možete dočekati službeni izlazak nadogradnje na iOS 16.4, to možete napraviti kroz developerski profil ili javnu betu nakon što je, naravno, Apple odluči objaviti.