KRAJ PATENTNIH RATOVA?

Apple i Google si pružili ruke i odbacili tužbe

19.05.2014 u 14:02

Bionic
Reading

Pri kraju je sudski okršaj koji je privukao veliku pozornost javnosti. Apple i Motorola Mobility dogovorili su nagodbu oko svih tužbi za patente vezane uz tehnologiju ugrađenu u pametne telefone

Zajedničkom su izjavom obznanili kako nagodba ne uključuje međusobno izdavanje licenci za patente koje svaka od kompanija drži, a i pristali su na suradnju u nekim područjima patentne reforme.


Savezni prizivni sud u Washingtonu obavijestili su kako sve tužbe trebaju biti odbačene. To se ne odnosi na one koje je Apple podigao protiv Samsunga, no očekuje se kako bi dogovor mogao biti postignut i između te dvije korporacije, što zavisi o tome jesu li u Appleu shvatili kako arsenal kojim raspolažu i nije naročito ubojit te jesu li obje strane osvijestile činjenicu da pobjeda - dođe li do nje uopće - neće biti laka.

Apple i tvrtke koje proizvode smartphone pogonjene Androidom podigle su diljem svijeta na desetke tužbi jedni protiv drugih, nastojeći zaštititi svoje intelektualno vlasništvo, ali i ograditi tržište radi veće zarade.

Što se Applea i Motorole tiče, najviše je pozornosti privukao sudski okršaj koji je počeo 2010. godine, kada je Motorola optužila Apple za kršenje nekoliko patentnih prava, među kojima je i način na koji mobitel funkcionira na mreži 3G. Apple je uzvratio tužbom, nakon čega su tužbe objedinjene na saveznom sudu u Chicagu, da bi bile odbačene kao neutemeljene 2012. godine.

Google je kupio Motorolu Mobility 2012. godine za 12,5 milijardi dolara. Ove godine prodali su ju Lenovu, zadržavši pritom ogromnu većinu patenata. Ako nekome dosad i nije bilo jasno zašto, sad vjerojatno oko toga nema dvojbi.

Izvor:Daily Mail