NE POSUSTAJU

Apple: Američke vlasti ne razumiju tehnologiju

18.03.2016 u 08:15

Bionic
Reading

Iz Cupertina je upravo odaslana nova runda prepucavanja upućena drugoj strani, vjerojatno posljednja prije no što se obje strane nađu na sudu

Apple i FBI naći će se 22. ožujka pred saveznim sudom kako bi utvrdili može li ili ne vlast prisiliti jabučare na otključavanje temeljito enkriptiranog iPhonea kojeg je koristio Syed Rizwan Farook, jedan do napadača iz San Bernandina.

Uvod u saslušanje obilježen je stalnim prepucavanjem Applea i vlasti. Pale su teške riječi i optužbe, između ostalog. Iz Cupertina je upravo odaslana nova runda upućena drugoj strani, vjerojatno posljednja prije no što se obje strane nađu na sudu.

Apple tvrdi kako sud zahtjev treba odbaciti jer ga zakon na koji se vlasti pozivaju ne omogućava, dok ga Ustav Sjedinjenih Država zabranjuje.

U divu iz Cupertina smatraju kako vlasti pogrešno tumače zakon (kao da sudovima daje praktično neograničene ovlasti) te kako bi utemeljitelji SAD-a bili zgroženi takvom interpretacijom. Uvjereni su kako ne postoje prethodni slučajevi i praksa koji bi podržali takvo tumačenje i argumente vlasti.

Takvi zahtjevi pokazuju, naveli su, kako vlast ne razumije tehnologiju i prirodu kibernetičkih prijetnji. Ujedno kažu kako nikad nisu oglašavali svoje proizvode kao uređaje kojima se može prepriječiti provedba zakona, a osporili su i tvrdnje kako drugim vladama omogućavaju pristup zaštićenim korisničkim podacima.

Podsjetili su FBI kako su sami sebi stvorili problem time što su dužnosnicima u okrugu San Bernardino dozvolili promjenu lozinke za iCloud.

No, ujedno su osporili još dva njihova argumenta vezana uz tehnologiju: kako su sigurnosne kopije (backupovi) u iCloudu enkriptirani lozinkom za uređaj (što nisu) te kako Apple bilježi što korisnici tipkaju na tipkovnici.

Više:Tech Crunch