MICROSOFT PORUČUJE

Antivirusne tvrtke moraju surađivati

15.11.2014 u 07:54

Bionic
Reading

Tvrtke koje proizvode antivirusni softver ne bi zbog žestoke konkurentske borbe za korisnike trebale zaboraviti kako je suradnja ključna u borbi protiv malvera, upozoravaju iz Microsofta

Dijeljenje podataka među tvrtkama dovela je do pada ukupnog broja obitelji malvera koje pogađaju računala, rekao je direktor institucije Microsoft Malware Protection Center Dennis Batchelder

Broj računala pogođenih jednom od 20 obitelji malvera pao je s 24 na 13 milijuna tijekom zadnje dvije godine. Ti brojevi ne obuhvaćaju mobilne prijetnje, kao ni sofisticiranije ciljane napade.


Do poboljšanja stanja je dijelom došlo i zbog bolje suradnje tvrtki koje se bave računalnom sigurnošću, što je dovelo do bolje automatizacije obrade novih uzoraka malvera te korištenja tehnologija i alata za obradu velikih količina podataka i računalstva u oblaku za analizu.

No, na tržište su ušli novi igrači, koji ponekad ne igraju fer, upozorio je Batchelder, rekavši kako ne bi trebalo zaboraviti tko je protivnik u borbi protiv malvera.

Antivirusni softver lukrativan je biznis, unatoč tome što stručnjaci kažu kako može propustiti visoko ciljane napade.

Batchelder je upozorio na nekoliko antivirusnih proizvoda upakiranih skupa sa softverom s kojim nemaju veze. Naveo je i primjer u kojem je antivirusni softver bio uključen u lažnu nadogradnju za Javu. Sam softver je bio legitiman, no za instalaciju je koristio tehniku kakvu obično rabe cyberkriminalci.

U Kini su neki proizvođači antivirusnog softvera svoje proizvode napravili tako da uklanjaju konkurentske s računala. U drugom je slučaju antivirusni softver bio blokiran sve dok neka druga aplikacija, poput onih za brbljanje, ne bi bila uklonjena. 'Ako nećemo biti oprezni, antivirusni softver postat će neželjeni softver', upozorio je.